Banaan

De banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, die afkomstig is van de bananenplant. In Suriname spreekt men van bacove als het om de vrucht gaat die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden en van banaan als het om groene bakbananen gaat. In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, het Maleise woord voor de vrucht. Ook in het Afrikaans kent men dat woord, maar dan gespeld als piesang.
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Maar volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als tussendoortje dan wel als nagerecht wordt gegeten.

Banaan Musa plant

De Banaan als vrucht

De gewone dessertbanaan heeft een dikke schil, waarvan eenvoudig het vruchtvlees loslaat en kan daarom met de hand gepeld worden. De vrucht is, zoals die in Europa gegeten wordt, meestal geel, in de vorm van een circa 20 cm lange en 3 cm dikke ronde staaf die een beetje gebogen is en dunner aan de uiteinden.

cobana-licor-de-banana

Er zijn verschillende typen bananen: in Nederland is de meest gebruikte banaan een vrucht van het ras Giant Cavendish, met name van de kloon Valery, die vers kan worden gegeten, maar in veel tropische landen worden bananen gebruikt die eerst moeten worden gebakken en die zo in maaltijden worden verwerkt.

Opvallende andere typen zijn de rode -, de appel-, de bak-, de baby- en de golden banaan. Van banaan wordt ook een groene alcoholische drank gemaakt, genaamd Pisang Ambon. En de minder bekende Cobana Banana een bananen likeur (van de Canarische eilanden) gemaakt volgens traditioneel recept. Gemaakt van gerijpte Canarische dwerg-bananen. Deze dwerg-bananen zijn bijzondere zoet en kruidig van smaak, maar moeilijk te exporteren i.v.m. hun dunne schil worden ze sneller bruin als zijn soortgenoten.

banaan-lychee

 

De banaan maakt de smoothie vaak smeuïger en voller. Hij is echter ook in de smaak goed aanwezig. Dit kunt u beperken door in verhouding minder banaan te gebruiken of een ingredient zoals limoen, die de bananensmaak iets opheft.

 

Voedingsstoffen

De banaan is bekend om zijn koolhydraten (bijvoorbeeld bij wielrenners) maar de banaan heeft ook mineralen, zoals Kalium, Calcium, Fosfor, Magnesium en in mindere mate ijzer, koper, zink en jodium. De voedingswaarde van 100 gram verse banaan is:

 Energetische waarde  401 kJ  Energetische waarde  95 kcal
 Eiwit  1,1 gram  Koolhydraten  20,6 gram
 Water  75,3 gram  Vitamine B1  0,03 mg
 Kalium  734 mg  Vitamine B2  0,03 mg
 Calcium  6 mg  Vitamine B6  0,291 ug
 Fosfor  28 mg  Vitamine C  8 mg
 Magnesium  28 mg  Vet  0,3 gram

 info o.a.: wikipedia / nevo

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *