Pittige mosterd met honing

Honing

Honing is de natuurlijke vloeibare zoete substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De honing ontstaat als de nectar wordt ingedikt door enzymen en verdamping. Honing wordt door mensen als voedingsmiddel gebruikt. De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de linde), maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie.

Geschiedenis
Rond het begin van de jaartelling namen de Griekse atleten hun portie honing voor de trainingen van de Olympiade. Honing produceert immers enorme reserves van glycogeen in de lever. Glycogeen houdt de bloedsuikerspiegel op peil, wat het uithoudingsvermogen stimuleert en vermoeidheid weert.  Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, at dagelijks zijn portie en gebruikte het om syfilis te behandelen. Honing versterkt immers het immuunsysteem en heeft een antibacteriële werking zowel intern als extern.

Pittige mosterd met honingSoorten
Smaak, geur, kleur en consistentie van honing variëren naar gelang van de soort bloemen waaruit de nectar is gewonnen. De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Als er een grote hoeveelheid nectar te halen is van één soort plant maken de bijen specifieke honingsoorten zoals lindehoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning en heidehoning, koolzaadhoning, rozemarijnhoning, tijmhoning, kastanjehoning.
Lentehoning zoals acaciahoning is meestal stroperiger door de grote hoeveelheid fructose die erin zit. Naarmate het seizoen vordert zal de honing meer glucose bevatten en een vastere consistentie hebben.

Belangrijke opmerking
Baby’s onder een jaar kunnen het beste nog geen honing eten. Hun maag- en darmstelsel is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor nog instabiel. Het kan niet uitgesloten worden dat er sporen van de bacterie Clostridium botulinum, die overal voorkomt, ook in honing aanwezig is. Daardoor zouden deze sporen zuigelingenbotulisme kunnen veroorzaken.

Bron: o.a. wikipedia

Pittige mosterd met honing

Ingrediënten:

  • 120 gram mosterdzaad
  • 70 gram biologische gember
  • 2 tenen biologische knoflook, gepeld
  • 1 kleine rawit (kleine hete verse peper)
  • 30 gram zout
  • 40 gram biologische honing
  • ½ theelepel koenjit
  • 250 milliliter witte azijn (eventueel iets meer)

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten in de FreshMix en laat dit een nacht staan om te weken.

De volgende dag

  • Zet de FreshMix aan en pureer alles tot het mosterd is.
  • Doe er eventueel iets azijn bij wanneer de mosterd te dik is
  • Doe de mosterd over in een schone pot en laat deze 3 dagen buiten de koelkast staan om te rijpen.
  • Bewaar de mosterd daarna in de koelkast.

Voedingsstoffen:
Indicatie voedingswaarde/per 100 gram (i.v.m. niet alles was te achterhalen)

Pittige morsterd met honing energie vet verz. vet eiwit koolhydraten vezels
150,9 Kcal 7,0 gr 0 gr 6,5 gr 17,6 gr 0,7 gr
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *