Super groene smoothie ontbijt met spinazie en kokosrasp

Vandaag zin om eens een variatie te maken op mijn groene spinazie smoothie, dit keer een een supergezond “Groene smoothie” ontbijt met spinazie, banaan, kiwi en kokosrasp. Ik geeft toe, het is weer eens iets anders, maar wel verrassend lekker en helemaal door de zoete banaan en kokosrasp als topping :-).

Spinazie is een donkere bladgroente met een volle smaak. Afhankelijk van het seizoen heb je de wat kleinere jonge spinazie (verkrijgbaar van november t/m februari), die erg lekker is om in salades te gebruiken, en de wat grotere spinazie die een stukje grover is (meestal vanaf maart verkrijgbaar). En dan is er natuurlijk ook nog diepvriesspinazie. Soms denken mensen dat die variant minder gezond is, maar het tegendeel is waar. De spinazie wordt namelijk heel snel na het oogsten (kort geblancheerd) en ingevroren.
Eenmaal ingevroren stopt het oxideren van vitamines en mineralen. Spinazie die je in de supermarkt koopt, ligt al wat langer en bevat daarom regelmatig zelfs iets minder vitamines en mineralen dan de ingevroren variant. Tot slot is spinazie uit eigen tuin natuurlijk het meest vers en gezond. Let er wel op dat je de spinazie goed wast, om zand te verwijderen.

Spinazie recepten zijn gezond

Spinazie bevat een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen in een grote hoeveelheid en is daarom erg goed voor ons lichaam. Spinazie bevat veel kalium, calcium en magnesium en een flinke hoeveelheid van de vitamines A en C. Maar ook natrium, fosfor, ijzer, koper, zink en de vitamines B1, B2, B6 en B11. Een mooie verzameling!
Er wordt wel eens gezegd dat je spinazie niet te vaak moet eten en dat je het niet mag opwarmen, of niet in combinatie met vis mag eten. dit zijn achterhaalde adviezen. De kleine hoeveelheid aanwezige nitraat in spinazie wordt door opwarmen en in je maag en darmen omgezet in nitriet. Dit is een onschadelijke stof, maar deze stof kan onder bepaalde omstandigheden worden omgezet in nitrosamines, die bij testen met ratten soms kankerverwekkend bleken te zijn.
Bedenk je dat de hoeveelheid nitriet zo klein is, dat het risico bijna verwaarloosbaar is. Je zou kunnen bedenken dat een dieet van vrijwel alleen maar spinazie, op den duur een schadelijk effect zou kunnen hebben. Maar dat is het geval bij veel meer groentes en een eenzijdig eetpatroon. Kortom: je kunt gewoon met regelmaat spinazie eten, spinazie combineren met vis en je spinazie gerecht eventueel opwarmen, zonder bang te zijn voor enge ziektes. Door de grote hoeveelheden vitamines is het wel eten van spinazie beter dan het niet eten van spinazie.

Recept voor 1 persoon:
  • 1 appel
  • 1 banaan
  • 1 kiwi
  • Handje spinazie
  • 1 kopje gefilterd water of appelsap
  • 2 eetlepels kokosrasp

Bereidingswijze

  • Voeg alle ingrediënten in de blender en blendt tot een egale massa ontstaat.
  • Voeg als garnering de banaan, kiwi en kokosrasp toe.
  • Dit geeft een heerlijk zoete smaak aan dit gerecht.
  • Op je gezondheid!
 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *