Top 10 Gezonde alternatieven voor suiker

Geschat wordt dat we per persoon gemiddeld zo’n 400 calorieën aan toegevoegde suikers binnen krijgen per dag. Dit betekent toch een kilo gewicht per maand. Een bewuste suikerconsumptie is dit niet altijd; suiker zit immers vaak verborgen in niet voor de hand liggende producten. Ondertussen hebben de kunstmatige zoetstoffen hun opmars gemaakt, maar deze staan al jaren ter discussie vanwege de schadelijke bijwerkingen.

Geen wonder dat we dikker worden
Dagelijks 400 calorieën aan toegevoegde suikers komt neer op 12.000 calorieën per maand, en 12.000 calorieën betekent: gewichtstoename van een goede kilo. Geen wonder dat we dikker worden. De schadelijke effecten van kunstmatige zoetstoffen als aspartaam zijn bij de meesten wel bekend en de geïnformeerde consument zet zijn gezondheid liever niet op het spel voor een zoet smaakje. De gezondheidsrisico’s liegen er immers niet om. Zo kan aspartaam niet allen leiden tot obesitas, maar ook diabetes, hartklachten en chronische vermoeidheid.

Bloedsuikerpieken
Sinds de laatste jaren is fructosesiroop er als ‘natuurlijke’ zoetstof doorheen gedrukt. Maar ook dit zoethoudertje begint aardig door de mand te vallen. Het grootste deel van fructosesiroop (HFCS, high fructose corn syrup) wordt gemaakt van genetisch gemodificeerd maïs. Deze fructose is suiker die razendsnel door de lever omgezet moet worden en bloedsuikerpieken veroorzaakt. Dit type leidt tot de opslag van overtollig vet in de lever, wat niet alleen een vette lever tot gevolg heeft, maar ook een gebrekkige spijsvertering.

Geen toegevoegde waarde
Gelukkig zijn er nog echte natuurlijke zoetstoffen en smakelijke alternatieven. En ze hebben nog een bijkomend voordeel: volgens de American Dietetic Association leiden natuurlijke gezonde suikervervangers tot een grotere inname van antioxidanten wanneer je 130 gram suiker per dag vervangt door een gezond alternatief. Er zitten zulke gunstige voedingsstoffen in de natuurlijke zoetstoffen, dat je je afvraagt waarom je er niet eerder gebruik van hebt gemaakt. De niet-toegevoegde waarde van suiker steekt behoorlijk schril af bij onderstaande vervangers.

De top 10

  • Rauwe honing, 1 eetlepel – 64 calorieën
  • Stevia 100% puur natuur, 0 calorieën
  • Dadels, 1 stuk – 66 calorieën
  • Kokossuiker, 1 eetlepel – 45 calorieën
  • Ahornsiroop, 1 eetlepel – 52 calorieën
  • Melasse (uit suikerriet, andere naam: Blackstrap Molasses), 1 eetlepel – 47 calorieën
  • Balsamico glazuur, 1 eetlepel – 20 á 40 calorieën
  • Bananenpuree, 1 kopje – 200 calorieën
  • Bruine rijst siroop, 1 eetlepel -55 calorieën
  • Echte biologische jam, puur fruit

Honing
Honing is de favoriete zoetstof van velen en erg gezond. Het zit vol enzymen, antioxidanten, ijzer, zink, kalium, calcium, fosfor, vitamine B6, riboflavine en niacine. Dankzij deze essentiële voedingstoffen neutraliseert honing de vrije radicalen, terwijl de groei van gezonde bacteriën in het spijverteringskanaal toeneemt. Het is belangrijk om rauwe honing te nemen: de voedingsstoffen die honing juist zo gezond maken, gaan verloren tijdens pasteurisatie. Hoe donkerder de honing, des te rijker de smaak en des te groter de gezondheidsvoordelen.

Stevia
Stevia komt uit Zuid Amerika en wordt in die regio al eeuwen gebruikt voor gewichtsverlies en het behoud van een gezonde en evenwichtige bloedsuikerspiegel. Stevia is in veel vormen verkrijgbaar, namelijk in druppels, tabletten enzovoorts. Het bevat geen calorieën, geen koolhydraten en heeft niet de nare bijwerkingen die de andere (kunstmatige) zoetstoffen hebben. Wanneer je de nasmaak niet lekker vindt, kun je een merk proberen die meer steviosiden bevat (dit is zoeter). Het is belangrijk om het etiket van je steviaproduct te lezen, de zoetstof wordt vaak met een kunstmatige zoetstof gecombineerd. Wees selectief.

Dadels
Dadels zitten vol kalium, koper, ijzer, mangaan, magnesium en vitamine B6. Ze worden makkelijk verteerd en ondersteunen de stofwisseling van proteïnen, vetten en koolhydraten uitstekend. Mensen zijn vaak bang om ze te eten, omdat ze zoet en calorierijk zijn. Maar volgens onderzoek zijn ze goed voor de lijn, omdat ze de stofwisseling zo goed ondersteunen. De suiker wordt niet omgezet in vet. Daarbij verlagen ze de kans op een beroerte. Van dadels kan je een pasta maken: week de dadels eerst in lauw water en blendt het. Afhankelijk van de gewenste dikte voeg je water toe.

Kokossuiker
De voordelen van kokoswater-, -olie, -deeg en –melk zijn welbekend en kokosazijn maakt nu zijn opmars. Ook het suiker van de tropische noot wordt steeds meer gebruikt. De glycemische index is laag en de hoeveelheid mineralen hoog. Kokossuiker zit vol polyfenolen, ijzer, zink, calcium, kalium, antioxidanten en fosfor. De suiker wordt getrokken uit kokossap en dan verhit.

Ahornsiroop
Dit siroop komt uit Noord Amerika. Het is een uitstekende bron van mangaan (dus goed bij menstruatiepijn) en bevat ook calcium, kalium en zink. Kies de donkerdere ahornsiroop, die bevat meer antioxidanten.

Melasse
Ook Melasse is uitermate voedzaam. Er zit veel koper, calcium, ijzer, kalium, mangaan, selenium en vitamine B6 in. Melasse uit bieten bevat de meeste antioxidanten. De melasse heeft een diepe rijke smaak en is het meest geschikt voor marinades en bakken.

Balsamico glazuur
Dit glazuur is ook rijk aan antioxidanten, maar bevat ook veel van het enzym pepsine. Pepsine bevordert de spijsvertering en smaakt heerlijk. Je kunt het zelf maken: verwarm twee kopjes balsamico azijn op een middelmatig vuur en blijf het roeren totdat er een half kopje over is. Terwijl het afkoelt wordt het dikker. Dit neemt een kwartier/half uur in beslag.

Bananenpuree
Bananen bevatten veel vezels en ook kalium. Daarnaast is de banaan ook een goede bron van vitamine B6 en C. Ze zijn zoet van nature en dit maakt de vrucht een perfecte natuurlijke zoetstof. Overrijpe bananen zijn het beste. Een idee is om bananenpuree te gebruiken in taart- en cakerecepten. Voor ieder kop suiker dat in het recept genoemd wordt, gebruik je een kop bananenpuree. De puree maak je door de bananen in de blender te doen en er een minimale hoeveelheid water aan toe te voegen. Een beetje citroensap remt het oxidatieproces.

Echte fruitjam
De beste jam maak je lekker zelf van biologisch fruit. Doe 4 koppen fruit in een sauspan met een halve kop water. Breng het zachtjes aan het pruttelen en blijf roeren totdat het fruit kapot is en dikker wordt. Wanneer het toch te dun is, kun je er kokosmeel aan toevoegen. Even pureren en het is klaar.

Bron: GoedGezond

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *