8 tips voor duurzaam boodschappen doen 

Door bewust boodschappen te doen kan er veel bespaard worden op het milieu. Door bewust te kiezen om duurzaam inkopen te doen, zal er veel minder uitstoot plaats vinden. Het is daarbij belangrijk om bijvoorbeeld te letten op de verpakking, maar ook de wijze waarop een bepaald product vervoerd is.

Steeds meer mensen willen zich inzetten voor een beter milieu en willen dit ook laten doorklinken in hun levenswijze. Een belangrijk onderdeel daarvan maakt de manier uit hoe wij boodschappen doen. Er kan namelijk op die manier veel geld worden bespaard. In het ene product zijn bijvoorbeeld veel meer grondstoffen verwerkt dan in een ander product. Ook belangrijk is het om te kijken of een bepaald product gerecycled kan worden. Verder is het belangrijk te kijken naar het verpakkingsmateriaal en hoe het naar ons toe is gekomen. Hierbij geldt: niet alles wat van ver komt is goed. Als fruit met de boot is vervoerd is dat bijvoorbeeld veel minder belastend voor het milieu dan wanneer het met het vliegtuig is ingevlogen.

Duurzaam inkopen: 8 tips

Om je hiermee verder op weg te helpen geven we je hierbij 8 tips om duurzaam je boodschappen te doen: 

  1. Kies vaker plantaardig.
    Wie vlees vervangt door peulvruchten of noten, maakt een milieubewuste keuze. Vleesvervangers op basis van zuivel zijn iets minder duurzaam omdat voor de productie van zuivel het milieu behoorlijk belast wordt.
  2. Kies voor het seizoen.
    De teelt van seizoensgroente en –fruit kost veel minder energie dan de soorten die buiten het seizoen in verwarmde kassen zijn geteeld. MilieuCentraal heeft een Groente- en fruitkalender waarop staat wanneer welke soorten in het seizoen zijn en hoe het zit met de milieubelasting.
  3. Drink geen water uit een flesje, maar gewoon water uit de kraan.
    Leidingwater is ongeveer 30 keer minder milieubelastend dan verpakt water. Water in een glazen fles belast het milieu zelfs 1300 keer zoveel als leidingwater.
  4. Vermijd onnodige verpakkingen. Vrijwel alle producten in de supermarkt zijn verpakt. Vaak wordt de volgende reden daarvoor gegeven: ‘de houdbaarheid wordt verlengd en de producten worden beschermd tijdens transport en opslag.’ Dat is niet (helemaal) waar. Zeker groenten en fruit bederven namelijk sneller als het in plastic verpakt is en kun je dus veel langer bewaren zonder verpakking.
  5. Check of er restjes zijn en bedenk daar eerst een gerecht voor.
  6. Maak een duurzaam boodschappenlijstje en houd je eraan.
  7. Let bij vis op het MSC-keurmerk.
  8. Kies producten waar bij de teelt, transport en productie rekening is gehouden met milieubelasting en/of energiegebruik. Bijvoorbeeld biologische producten.

Bron: Consumentenbond

 
Deel dit: