appels

Appels: reinigend en lekker als tussendoortje

An apple a day keeps the doctor away! Niet voor niets is dit een bekend gezegde. De appel is een erg gezond product. Tijd voor een bloemlezing over de goede eigenschappen. De appel is een belangrijke bron van voedingsstoffen en draagt bij aan een goede gezondheid. Een appel bevat een keur aan gezonde vitaminen (B en C). De Jonagold is overigens één van de beste zo niet de beste leverancier van vitamine C.Appel

De schil, en het vruchtvlees zijn het gezondst. Daar bevinden zich de meeste antioxidanten, die een belangrijke rol spelen in het bevorderen van de gezondheid en bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, diverse soorten kanker en longziekten. In de schil bevindt zich anthocyaan en een extra grote hoeveelheid flavonoïden en derivaten van hydroxycinnamonzuur. Het is daarom beter een appel met schil en al op te eten. Bijna alle antioxidanten zitten in de schil van de appel, eet hem dus op. Als je van appels sap maakt, dan is daar niks mis mee, maar er blijft dan maar 10 procent van de beschermende werking van de antioxidanten zoals quercitine, catechine en anthocyaan over.

Appels met een fellere kleur hebben meer van deze goede stoffen dan appels met een lichtere kleur. Hierin zit een tip verborgen voor boomgaardeniers. Als er goed zon bij een appel komt, kan dit betekenen dat er 2x zo veel flavonoïden in zitten als in een appel die in de schaduw hangt! Open snoeien die boom dus! Onderzoekers zijn bezig om appels met meer “rood” ofwel meer antioxidanten te maken. Komt er wellicht een nieuwe revival van de aloude Sterappel om die reden vraag je je af?

Daarnaast wordt verondersteld dat appels goed zijn om Alzheimer tegen te gaan.

Ook helpen de vezels die in appels zitten je darmen actief te blijven en schoon te maken. Ze zijn tot slot, zo wordt gezegd, ook goed voor de bloeddruk en helpen bij het voorkomen van longkanker

Afsluitend kun je appels erg goed gebruiken voor het maken van sapjes en groene smoothies in de blender. Wil je ook een keer een heerlijke frisse smoothie met appels, gember, citroen en munt maken, klik dan op video recept De Energizer.

Bron: Nederlandse Fruittelers Organisatie

 

Voedingsstoffen:
Voedingswaarde/per appel

Appels (gemiddeld) energie vet verz. vet eiwit koolhydraten vezels water as
60 Kcal 0,2 gr 0,1 gr 0,2 gr 13 gr 2,0 gr 85,1 gr 0,4 gr

Bron: NEVO

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *