Vitamine B12-tekort vraagt om alertheid

Heb je een vitamine B12-tekort, dan kan dat erg nare klachten opleveren, variërend van concentratieproblemen tot zelfs psychoses. Vaak duurt het echter lang voordat deze klachten aan een B12-tekort worden gekoppeld. Enerzijds omdat er niet altijd aandacht voor is in de zorg, anderzijds doordat diverse klachten in het begin vaag zijn en overeenkomen met andere aandoeningen.

Martine (41) ondervond dit aan den lijve. Zij at veel voeding met B12, maar haar lichaam nam het niet op. “Vanaf mijn 11e jaar was ik snel vermoeid, viel ik veel, was ik erg onzeker en kon ik niet meedoen met gym. Mijn menstruaties waren extreem pijnlijk en ik was er enorm ziek van elke keer. De huisarts deed alles af als ‘normaal’. Ondanks het energiegebrek heb ik toch een opleiding (MBO niveau 4) kunnen afronden. Als de huisarts in mijn jeugd de klachten niet had afgedaan als ‘normaal’ en ‘daar heb je die zeurderige moeder weer’, dan had ik makkelijk een HBO of een universitaire studie kunnen doen.” Lees hier haar verhaal.

Vanwege de harnekkigheid van de problemen is de Stichting B12-tekort opgericht. De lijst met symptomen op hun website is zorgwekkend. Zo vinden we er duizeligheid, vermoeidheid en afasie (het niet op woorden kunnen komen), maar ook stemmingswisselingen, verwardheid en depressie. Vaak zijn de klachten pas na langere tijd merkbaar. In het lichaam is een voorraad B12 aanwezig voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Indien er geen B12 meer binnenkomt of wordt opgenomen duurt het nog enkele jaren voor de klachten ontstaan. Een tekort ontstaat dus nooit zomaar van de ene op de andere dag, maar ontwikkelt zich gedurende langere tijd. Dat is ook waarom een tekort vaak begint met vage klachten, die langzaam toenemen. Je lichaam maakt eerst de voorraad op.

De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12 tekort is een verstoorde opname in het maagdarmkanaal. Ook mensen die gedurende een langere tijd helemaal geen dierlijke producten gebruiken kunnen een vitamine B12-tekort ontwikkelen. Je vindt B12 namelijk vooral in vlees, eieren en melkproducten. Ben je veganist, dan is het dus goed om hier extra alert op te zijn en supplementen te slikken.

Bekijk de website van Stichting B12 tekort voor meer informatie.

 

 

 
Deel dit:
2 antwoorden
  1. Anne
    Anne zegt:

    Het is een heel naar iets dat vitamine b12 tekort. Helaas word het ook vaak over het hoofd gezien omdat het niet in het standaard bloedonderzoek zit en gek genoeg te weinig aandacht aan word gegeven. Bij mij begon het in 2010. Moe, koud, wazig zien erg neerslachtig allemaal van die vage klachten. De huisarts bloedonderzoek gedaan maar alles goed maar wel doorverwezen naar de internist. En gelukkig maar want na een gastro/coloscopie werd duidelijk dat ik nauwelijks b12 in mijn lichaam had. Toen begonnen met injecties en na een aantal weken begon ik mij weer beter te voelen en kon ik het normale leven weer oppakken. Eind 2016 begon de hele ellende weer opnieuw met een zware depressie tot gevolg. Ik bij de huisarts aangegeven dat ik al eerder een b12 tekort heb gehad maar ik moest toch maar gaan praten met een psycholoog. Zo gezegd zo gedaan. Mijn klachten namen niet af maar werden heftiger. Kon amper meer eten en veel buikpijn. Uiteindelijk weer bij een internist terrecht gekomen en hij nam gelukkig meteen actie. Weer die fijne onderzoeken en wat ik al dacht.. weer b12 tekort. Ik ben inmiddels weer aan de injecties maar nu blijvend gelukkig! Ik wil hiermee mensen waarschuwen om het bij je huisarts aan te geven op b12 te prikken en je goed over deze vervelende ziekte in te lezen. Het word makkelijk ergens anders op geschoven en voor je het weet zit je bij een psychiater omdat het tussen je “oren” zit terwijl er een hoop vervelende tijd bespaard kan blijven als ze sneller actie ondernemen door simpelweg een extra onderzoek toe te voegen! Dus bij deze kom voor jezelf op!

     
    Beantwoorden
    • FreshMix
      FreshMix zegt:

      Beste Anne, dank voor je toelichting en je beschrijving van je eigen ervaringen! Inderdaad goed om het B12 tekort in de gaten te houden. Groet en sterkte, Team FreshMix

       
      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *