Zuiveringszout Baking Soda

De vele voordelen van zuiveringszout (Baking Soda)

Soms zijn de meest geniale uitvindingen de goedkoopste oplossingen. Mijn nieuwste ontdekking is Baking Soda, over goedkope oplossingen gesproken. Je hebt dit zuiveringszout zelf waarschijnlijk ook wel in je kast staan maar dan om mee te bakken. Wat veel leuker is: met Baking Soda je eigen Alkaline water maken om de pH-waarde (zuurgraad) van je bloed optimaal te houden. Dit maakt de aanschaf van dure waterfilter apparaten totaal overbodig.

Let op: baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda die je in elke supermarkt kunt kopen. Schoonmaaksoda kan namelijk absoluut niet worden gebruikt om te bakken. Baking soda kun je kopen bij de natuurwinkel, apotheek, drogist, toko/Aziatische supermarkt of online.

In dit artikel leg ik je alles uit over zuiveringszout, en dat je het niet moet verwarren met bakpoeder en gewone soda. Een eventuele verwarring kan zelfs gevaarlijk zijn!

En natuurlijk vind je in dit artikel 15 praktische toepassingen van het gebruik van zuiveringszout.

Wat is zuiveringszout (Baking Soda)?

Zuiveringszout staat bekend onder heel veel namen. Misschien zeggen de namen Natriumbicarbonaat, Bicarbonaat, baksoda of (in het Engels) Baking Soda je iets. Er is ontzettend veel verwarring, juist omdat er heel namen voor zuiveringszout zijn, en omdat de namen van andere soortgelijke producten hier veel op lijken. Om alle misverstanden direct even uit de weg te helpen, leg ik je eerste even het verschil uit tussen zuiveringszout (Baksoda), bakpoeder en soda.

Baksoda (zuiveringszout)

In de scheikunde les zouden we zuiveringszout eigenlijk aan moeten duiden als Natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3). Zuiveringszout is een natuurlijke, minerale stof die bestaat uit een combinatie van waterstofcarbonaat, of bicarbonaat, (2 delen) en natrium (1 deel). Zuiveringszout heeft de eigenschap om zuren aan zich te binden, waarna deze geneutraliseerd worden. Bij dit proces komt CO2 en water vrij.

Bakpoeder

Bakpoeder kennen we allemaal, want veel mensen gebruiken dit in de keuken als rijsmiddel. Maar bakpoeder is beslist niet hetzelfde als zuiveringszout. In bakpoeder zit wel zuiveringszout, maar er is nog een zuur bij gedaan. Op het moment dat bakpoeder vochtig wordt, komt er heel veel CO2 (koolzuurgas) vrij. Dit proces zorgt voor het rijzen van een te bakken product, zoals brood en cake.

Als je dus geen bakpoeder in huis hebt, dan kun je ook prima bakken met zuiveringszout, in combinatie met iets zuurs zoals karnemelk of citroen.

Soda

De gewone ‘huis-tuin-en-keuken’ soda kennen we ook onder andere namen zoals was soda, huishoudsoda of schoonmaaksoda. Chemisch gezien identiek aan zuiveringszout, alleen het element waterstof ontbreekt. De chemische naam is: Natriumcarbonaat. (Na2CO3).

Soda heeft ook als eigenschap om zuur aan zich te binden, maar in een veel sterkere vorm dan zuiveringszout. Soda kan in sommige gevallen zelfs bijtend zijn, en mag dus nooit verwisseld worden met zuiveringszout.

Maar door de krachtige eigenschappen van soda, is het een prima middel iets te ontsmetten of schoon te maken, maar dat is inmiddels wel bij iedereen bekend.

De praktische werking van zuiveringszout

Alle voordelen, die we verderop gaan behandelen, zijn gebaseerd op drie belangrijke eigenschappen van zuiveringszout. In deze paragraaf zet ik ze even voor je op een rijtje, waarna we snel verder gaan met de praktische oplossingen voor dagelijkse problemen.

Zuiveringszout: Maagzuurremmende werking

Zuiveringszout staat bekend als een hele effectieve oplossing als je last hebt van maagzuur. Door het innemen van zuiveringszout worden zuren geneutraliseerd. Als je bijvoorbeeld last hebt van brandend maagzuur, kun je het beste gewoon een glas water met zuiveringszout drinken. Maar hierover later meer.

Zuiveringszout: Antibacteriële werking

Zuiveringszout heeft ook een milde anti bacteriële werking. Dit betekent dat het in staat is om allerlei schimmels, parasieten en bacteriën te doden. Je kunt bijvoorbeeld je tandenborstel met zuiveringszout schoonmaken, evenals je mond zelf: Je tandvlees, je tong en je tanden. Het zal bijvoorbeeld ook helpen bij het terugdringen van hoesten en keelpijn.

Maar let er wel op dat zuiveringszout de klachten kan verminderen, maar nooit helemaal oplossen.

Zuiveringszout: Alkalische werking

De zuurgraad van je lichaam is erg belangrijk voor een optimale prestatie van heel veel lichaamsprocessen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je spijsvertering. Maar ook je bloed moet de juiste PH waarde hebben, anders is het veel minder efficiënt in het uitwisselen van belangrijke voedingsstoffen, het geven van zuurstof en het opnemen van afvalstoffen. Als je lichaam niet de juiste zuurgraad heeft, zal het wel doordraaien, maar hier en daar zullen de processen gaan haperen.

Zuiveringszout is een goedkope en efficiënte manier om de PH waarde van je lichaam in balans te brengen, én te houden!

De 15 voordelen van zuiveringszout op een rijtje

We weten nu waarop de werking van zuiveringszout is gebaseerd. Nu gaan we het meer van de praktische kant bekijken, door maar liefst 16 voordelen van zuiveringszout te benoemen. 16 oplossingen voor dagelijkse en minder dagelijkse problemen:

Voordeel 1: Schonere tanden

Zuiveringszout kan ook een rol spelen bij het verwijderen van tandplaque door de mild schurende werking,  en het doden van slechte bacteriën die zich in je mond bevinden. Niet alleen beter voor je tanden, maar helpt ook tegen een slechte adem. Uit klinische studies is gebleken dat tandpasta met zuiveringszout effectiever is tegen tandplak, dan tandpasta zonder zuiveringszout.

Maar je kunt hetzelfde effect ook bereiken door het eenvoudig zelf te maken: Meng één deel zeezout met zes delen zuiveringszout. Doe dit geheel in de blender totdat het geheel goed gemengd is en een poeder is geworden. Bevochtig het topje van je wijsvinger, druk je vinger in het zout / zuiveringszout mengsel, en smeer het op je tandvlees. Als je te veel aanbrengt, kun je het restant uitspugen. Laat dit een kwartiertje zitten. Daarna goed je mond spoelen, en eventueel je tanden poetsen om de smaak van het zout te neutraliseren.

Net als bij het eerste voordeel, geldt ook hier het advies om dit niet vaker dan één keer per week toe te passen. Met name door de schurende werking, kan zuiveringszout je tandglazuur aantasten.

Voordeel 2: Verbetering van sportprestaties

In de hardloopwereld staat zuiveringszout al een lange tijd bekend als een middeltje om de sportprestaties te verbeteren, vaak in de vorm van speciale capsules. Maar niet alleen onder lopers is dit erg populair, maar ook onder zwemmers.

Zuiveringszout is een alkalische stof die de PH-waarde van je bloed verhoogt. Hierdoor wordt het melkzuur, wat tijdens intensief sporten door de spieren wordt aangemaakt, geneutraliseerd. Dit voorkomt het proces wat beter bekend staat als ‘het verzuren van de spieren’. Dit komt de prestaties beslist ten goede.

Ik denk dat dit voordeel in dit rijtje thuishoort, maar ga dit niet zelf proberen. Het gebruik van zuiveringszout in de sportwereld moet altijd onder begeleiding van een sportarts gebeuren, omdat er risico’s verbonden zijn aan overmatig gebruik.

Voordeel 3: Verlichting van zonnebrand

De zomer heeft voor- en nadelen. Eén nadeel is dat er altijd kans bestaat op zonnebrand. Ook hier kan zuiveringszout uitkomst bieden: Vul het bad met lauwwarm water, en voeg hier een half kopje zuiveringszout aan toe. Ga lekker ontspannen in het water liggen, terwijl het zuiveringszout zijn werk kan doen om de zonnebrand te verlichten.

Als je uit het bad stapt, droog je dan niet direct af, maar laat het water en het zuiveringszout aan de lucht drogen.

Natuurlijk kun je ook een theedoek in een soortgelijk mengsel dopen, en direct op de verbrande plek drukken.

Voordeel 4: Het verwijderen van splinters

Splinters zijn soms heel erg lastig te verwijderen, met name de kleintjes die je heel slecht met een pincet kunt pakken.

Dé oplossing: Los een eetlepel zuiveringszout op in een glas lauw water. Doop je hand of vinger 2 tot 3 keer per dag in het mengsel, gedurende een kwartier. De meeste splinters, groot of klein, zullen na een paar dagen automatisch naar buiten komen, zodat je ze met een pincet gemakkelijk kunt pakken en verwijderen.

Voordeel 5: Schoonmaken van de handen

Heb je hele vuile handen? In de meeste gevallen zal gewone zeep dan geen oplossing bieden. Zuiveringszout kan je in dit geval helpen. Meng één deel water met drie delen zuiveringszout en schrob je handen flink met dit mengsel. Niet alleen zal het je handen schoonmaken, maar zal ook eventuele geurtjes neutraliseren.

Voordeel 6: Een ontspannend bad

Heb jij zin in een heerlijk bad, om lekker te ontspannen? Voeg dan wat zuiveringszout en een flinke scheut appel cider toe aan het badwater. Dit is een manier om je lichaam, en dan met name je huid, te ontgiften.

En jij bent niet de enige die hiervan kan genieten, want het maakt ook nog eens het bad en de afvoer schoon. Dubbel plezier dus!

Voordeel 7: Een verkwikkend voetbad

Om je voeten te verzorgen, kun je een lekker voetbad nemen. Los hiervoor drie eetlepels zuiveringszout op in een bak met warm water. Neem het voetbad voor minimaal 30 minuten. Dit is een prima behandeling om bijvoorbeeld voetschimmel tegen te gaan. Voor een extra behandeling, om dode huidcellen te verwijderen, kun je je voeten schrobben met een pasta van drie delen zuiveringszout en één deel water. Deze pasta kun je ook gebruiken voor de rest van je lichaam als een peeling. Het is een natuurlijke en zeer goedkope oplossing voor een zachte huid. Als je wilt, kun je dit dagelijks toepassen.

Voordeel 8: Brandend maagzuur

In de meeste vrij verkrijgbare medicijnen tegen brandend maagzuur zit al zuiveringszout, en dat is natuurlijk niet voor niets: Het zuiveringszout zal direct het maagzuur neutraliseren, waardoor je maag weer tot rust zal komen. Maar als je dit nodig hebt en de apotheek is gesloten, wat dan? Je kunt het zelf ook oplossen, tenminste als je zuiveringszout in huis hebt.

Je kunt hiervoor een half theelepeltje zuiveringszout oplossen in een half glas water. Drink dit op, maar let er wel op dat je niet meer dan 7 van dit soort glazen per etmaal mag nemen. En tussen twee glazen moet minimaal 2 uren zitten. Als je ouder bent dan 60 jaar, dan geldt een maximum van 3 glazen per etmaal.

Dit kun je alleen maar toepassen in noodgevallen, en nooit als een langdurende behandeling. Mocht het té lang duren, dan moet je contact opnemen met je huisarts voor een andere behandeling. Het is namelijk een feit dat, als je langdurig dit soort hoeveelheden inneemt, dit kan leiden tot een verstoring van de zuur / base verhouding in je lichaam. En dit kan weer hele vervelende gevolgen hebben.

Voordeel 9: Insectenbeten

Insectenbeten kunnen heel erg irritant zijn. Niet alleen raakt je huid geïrriteerd, maar ze kunnen ook enorm jeuken! Maak een zalf van zuiveringszout en een klein beetje water, en smeer dit op de insectenbeet. Je kunt het zuiveringszout er natuurlijk ook puur op smeren, maar dat blijft niet zitten. Dit is erg effectief tegen de irritatie van de huid en tegen de jeuk.

Over het algemeen kunnen we stellen dat zuiveringszout de irritatie opheft en de jeuk verlicht door het neutraliseren van de giftige stoffen die de insecten achterlaten, zowel in je huid als op je huid.

Voordeel 10: Deodorant op natuurlijke basis

Natuurlijk kun je gewone deodorant onder je oksels spuiten of smeren, maar steeds meer mensen vermijden dit door de aanwezigheid van grote hoeveelheden parabenen en aluminium in dit soort producten. Wat dacht je van een natuurlijk deodorant, wat je ook nog eens zelf kunt maken? Meng hiervoor wat zuiveringszout met een heel klein beetje water, totdat je een zalfje krijgt. Smeer dit zalfje onder je oksels: Een effectieve en natuurlijke oplossing om vervelende okselgeurtjes tegen te gaan.

Voordeel 11: Psoriasis

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat psoriasis patiënten baat hebben bij het nemen van een bad waarin een half kopje zuiveringszout is opgelost. De oplossing is dusdanig, dat je dit dagelijks toe kunt passen, als dat nodig mocht zijn. Zuiveringszout werkt sterk reinigend en zal zeker verlichting bieden voor mensen met psoriasis.

Voordeel 12: Blaasontsteking

Bacteriën houden van een zure omgeving. En aangezien de blaas een zure omgeving is, hebben veel mensen regelmatig last van een blaasontsteking. Als je last hebt van een blaasontsteking, kun je dit relatief eenvoudig oplossen door dagelijks een oplossing met zuiveringszout te drinken, tot het moment dat de infectie weer verdwenen is. Drink dagelijks één glas water met zuiveringszout. Kies niet voor een té sterke oplossing, want je lichaam kan hier vrij heftig op reageren. Je kunt veilig beginnen met een half theelepeltje zuiveringszout in één glas water. Luister naar je lichaam, en pas eventueel de dosis aan.

Voordeel 13: Urineweginfectie

Ditzelfde geldt ook voor een ontsteking aan de urinewegen. Ook daar is het erg zuur, waardoor bacteriën snel de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Om een infectie aan de urinewegen te bestrijden, kun je dagelijks een glas water met een half theelepeltje zuiveringszout drinken. De zuurgraad van je urine zal hierdoor lager worden, waardoor je een belangrijke bijdrage levert aan het bestrijden van deze infectie. Ook hier geldt dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Pas eventueel de dosis aan. Je kunt de dosis verhogen als je geen effect merkt. Verlaag de dosis onmiddellijk, of stop direct, als je last krijgt van bijwerkingen. Luister naar je lijf!

Voordeel 14: Haarverzorging

Natuurlijk verzorg je je haar heel goed. Je wast het regelmatig en gebruikt allerlei producten om je haar in optimale conditie te houden. Maar er blijven altijd resten achter van deze, meestal chemische, producten. Om al deze residuen te verwijderen, kun je een theelepeltje zuiveringszout toevoegen aan je shampoo. Op deze manier krijg je écht brandschoon haar. Niet alle fris en vetvrij, maar ook ontdaan van alle chemische resten van shampoos, conditioners en andere haarverzorgingsproducten.

Ben je net naar het zwembad geweest? Dan zit je haar vol chloor. Hierdoor kan je haar beschadigen en de kleur kan vervagen. Spoel je haar met een oplossing van 1 theelepeltje zuiveringszout in een liter water. Alle chloorresten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon!

Voordeel 15: Tegen jicht

Op het moment dat urinezuur zich op gaat hopen in je bloed, in je urine en in je lichaamsweefsels, krijg je last van jicht. Het is al eerder gezegd, maar zuiveringszout heeft de capaciteit om de PH waarde in je lichaam te herstellen om op deze manier het opgehoopte urinezuur te verwijderen. Er zijn artsen die zuiveringszout voorschrijven tegen jicht. De dosering is sterk afhankelijk van je huidige PH waarde in je lichaam. Het meeste verstandige is om je behandelend arts te vragen voor de juiste dosering en frequentie. Want als de PH Waarde in je lichaam té hoog wordt, krijg je weer andere problemen.

Tips voor het gebruik van zuiveringszout

Hoewel zuiveringszout bijna een ‘wondermiddeltje’ is, wat in geen enkel medicijnkastje zou mogen ontbreken, kun je het niet zomaar ongelimiteerd innemen. Er zijn wel een paar regels waar je je duidelijk aan moet houden, om te voorkomen dat je weer last krijgt van andere problemen met je gezondheid.

Zuiveringszout tip 1: Zuiveringszout is géén bakpoeder

Hoewel de namen baksoda en bakpoeder veel op elkaar lijken, kun je bakpoeder niet gebruiken als zuiveringszout. En in géén geval soda gebruiken als vervanging!

Zuiveringszout tip 2: Ouder dan 60 jaar?

Een volwassen mens mag nooit meer dan 6 glazen water met ieder een half theelepeltje zuiveringssoda opdrinken. Als je 60 jaar of ouder bent, ligt de limiet bij 3 glazen per dag.

Zuiveringszout tip 3: Jonger dan 5 jaar?

Kinderen onder de 5 jaar kun je niet zomaar zuiveringszout toedienen, ongeacht in welke vorm, tenzij een arts dit voorschrijft. Wil je het toch proberen? Overleg dan met de arts, en ga niet zelf ‘dokteren’.

Zuiveringszout tip 4: Maximaal 2 weken

Zuiveringszout is een tijdelijke oplossing om problemen en aandoeningen op te lossen. Gebruik zuiveringszout nooit langer dan 2 weken achter elkaar. Blijven de aandoeningen aanwezig, raadplaag dan een arts.

Zuiveringszout tip 5: Géén aluminium

Zuiveringszout mag nooit aluminium bevatten. Ga naar de apotheek om de meest zuivere vorm van zuiveringszout te kopen. Eventueel kun je ook naar een natuurwinkel gaan.

Zuiveringszout tip 6: Vermindering van vitamines en mineralen

Zuiveringszout heeft de vervelende eigenschap dat het je voorraad vitamines en mineralen aan kan tasten. Dit geldt speciaal voor foliumzuur, vitamine B en chroom. Onder andere om deze reden, mag je zuiveringszout nooit langer dan 2 weken consequent gebruiken.

Zuiveringszout tip 7: Heb jij een zoutarm dieet?

Als je van een arts een zoutarm dieet hebt gekregen, dan mag je uiteraard geen zuiveringszout gebruiken. Overleg eventueel met je behandelend arts.

Zuiveringszout tip 8: Goed oplossen!

Zorg er voor dat het zuiveringszout goed opgelost is in het water. Onopgeloste zuiveringszout innemen kan een té sterke werking hebben, met alle gevolgen van dien.

Zuiveringszout tip 9: Slik je medicijnen?

Als je al medicijnen slikt, overleg dan eerst met je behandelend arts over eventuele negatieve effecten die zuiveringszout kan veroorzaken in combinatie met de medicatie.

Zuiveringszout tip 10: Innemen op een lege maag

Als je zuiveringszout, opgelost in water, inneemt, doe dit dan minimaal 1 a 2 uur voor de maaltijd. In ieder geval op een lege maag!

Zuiveringszout tip 11: Mogelijke bijwerking: Diarree

Als je té veel, en té lange tijd, zuiveringszout inneemt, kun je last krijgen van diarree. Zodra je dit merkt, stop dan direct met het innemen van zuiveringszout, of pas de dosering aan.

Tot slot…

Zuiveringszout is een magische stof wat toepasbaar is in de strijd tegen heel veel kwaaltjes en aandoeningen. Maar besef wel heel goed dat je het niet zomaar ongelimiteerd kan gebruiken. Houd je aan de adviezen, en overleg eventueel met je arts om een overdosis te voorkomen.

Heb jij nog andere toepassingen van zuiveringszout? We horen het graag!! 

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19278079

http://www.earthclinic.com/remedies/baking_soda.html

http://www.naturalnews.com/036059_home_remedies_baking_soda_natural_cures.html

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *