De groene krachtpatser – Smoothie met cacao nibs

Cacao

Alle chocolade wordt gemaakt van cacao bonen. Wanneer de bonen worden vermalen onstaat er rauw cacaopoeder. Al duizenden jaren geleden wisten de Mayas en Azteken dat cacao heel veel belangrijke eigenschappen bezit en erg gezond is. Daarnaast gebruikten ze de cacao bonen als geldmiddel in plaats van goud. De Azteken gebruikten daarbij goud voor esthetische doeleinden em niet als geld.

Rauwe cacao heeft een positieve werking op je bloeddruk,  cholesterol en hart- en bloedvaten. Daarbij zit rauwe cacao boordevol met antioxidanten. Verder verbeterd rauwe cacao je humeur. Het regelt namelijk de endorfine productie in je lichaam, dat is waar je een goed gevoel van krijgt. Daarnaast bevat het ook nog serotonine, het geluk hormoon dat werkt als een antidepressivum.

Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die ons lichaam en ons brein stimuleren. Je zou ’s ochtends prima een handje cacao nibs kunnen nemen i.p.v. je vertrouwde kopje koffie. Beide hebben een stimulerend effect op je.

Waarom is rauwe cacao gezond?

Het belangrijkste verschil met normale chocola is dat rauwe cacao niet verhit is boven temperaturen van 38 tot 40 graden. Hierdoor blijven alle vitaminen, mineralen en enzymen optimaal aanwezig in het product. Daarnaast bevat rauwe cacao geen melk en suiker.

Hoe eet ik de cacao nibs?

Cacao nibs kun je prima verwerken in je ontbijt of desert. Als garnering zijn ze bijvoorbeeld heerlijk in je fruitontbijt of in je groene smoothie. Strooi een theelepel cacao nibs over je groene smoothie en geniet!

Verwerkt in met name ontbijtgerechten zijn mijn favoriet. Als je ze zo eet – uit het handje – is het wel wat bitter. Als vervanger van een zak M&M’s op de bank met je beentjes omhoog is wat mij betreft toch niet zo’n goed idee… Maar door smoothies,  desert of op een pannenkoek is het waanzinnig lekker!

cacao nibs

Ingrediënten “De groene krachtpatser”
  • 2 kleine appels
  • 1 banaan
  • 400 gram spinazie
  • Klein stukje gember en citroen
  • 1,5 kopje gefilterd water of appelsap
  • Theelepel cacao nibs als garnering
 
Deel dit: