Olijven tapenade

De lekkerste olijven tapenade maak je natuurlijk zelf. De olijven tapenade is ook lekker op brood, bijvoorbeeld op een stukje stokbrood of zuurdesembrood. Wil je helemaal op z’n Italiaans, dan bereid je dit samen met bruschetta’s. Mocht je een aangebroken potje olijven in de koelkast hebben staan, dan kan je deze olijven tapenade in minder dan 5 minuten bereiden. Let er wel op dat je geen zout toevoegt. Olijven zijn van zichzelf al vrij zout en extra zout is daardoor overbodig. Daarom voeg ik altijd een scheutje citroensap en rasp toe om het zoutige een beetje op te heffen.

Ingrediënten:

 • 150 gr zwarte olijven (ontpit)
 • 100 gr groene olijven (ontpit)
 • Klein beetje citroensap en een beetje citroenrasp van de schil
 • 1 teentje knoflook
 • 4 ansjovis
 • 15 gr kappertjes
 • 3 el olijfolie (extra vierge)

Bereidingswijze olijven tapenade:

 1. Ontpit de olijven (olijven met pit hebben een vollere smaak, maar je kunt natuurlijk ook ontpitte olijven gebruiken)
 2. Kneus de knoflook en snijd in vieren
 3. Doe de olijven, knoflook, citroenrasp, ansjovis en olijfolie in de blender of keukenmachine en pureer kort (zorg dat je een grove structuur houdt).
 4. Serveer in een bakje en je hebt heerlijke zelfgemaakte olijven tapenade.

Tip: voeg eventueel extra peterselie en citroensap toe voor een frisse smaak. Voor een Italiaanse twist, voeg extra basilicum en oregano toe.

Voor de bruschetta’s zelf heb je nodig een stokbrood of plakken brood, 1 teen knoflook en een lekkere olijfolie. Je kan de bruschetta’s op 2 manieren maken.

 1. Vermeng de olijfolie met de knoflook, laat het even staan en zorg dat de smaak er goed in trekt. Snij het stokbrood in plakjes. Bestrijk de broodjes met de knoflookolie en rooster ze in ongeveer 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.
 2. Laat een grillpan goed heet worden. Snij het stokbrood in plakjes en bestrijk deze met olijfolie. Grill de broodjes aan weerszijden goudbruin. Wrijf vervolgens met een hele knoflookteen over de broodjes heen. Het broodje krijgt zo ook de knoflook smaak.

 

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *