Anti-stress mineraal magnesium

Magnesium is een van de mineralen die de westerse mens het meest tekort komt. Door slechte voeding en gebruik van kunstmest in de bodem gaat veel van dit belangrijke mineraal verloren. Dit is een groot probleem, want magnesium is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen.

Magnesiumtekort
Magnesium speelt een belangrijke rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Heb je een magnesiumtekort, dan kan dit leiden tot allerlei klachten, waaronder bijvoorbeeld stress. Dat kan zich zowel lichamelijk uiten (krampen, trillende spiertjes, restless legs) als geestelijk (onrustgevoelens, zenuwachtigheid, angsten, ‘malen’, piekeren). Stress zorgt er overigens voor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je magnesiumvoorraad verder afneemt. Het tekort aan magnesium wordt alleen maar groter en leidt tot meer stress. Een vicieuze cirkel dus. Verder kan een tekort aan magnesium onder meer zorgen voor vermoeidheid, darmklachten en hoge bloeddruk. Hoogste tijd dus om je voedingspatroon te checken op dit mineraal!

Voeding met magnesium 
Wil je extra letten op magnesium in je voeding, dan is het goed te weten dat dit anti-stress mineraal vooral aanwezig is in verse spinazie, broccoli, peulvruchten, bananen, zeewier en avocado. Zaden – zoals lijn-, pompoen- en chiazaad – bevatten daarnaast vaak ook hoge gehaltes aan magnesium. Vooral pompoenzaden zijn hier  een goede bron van.

Zoek je inspiratie voor een lekker recept? Bekijk dan eens onze groene kwarksmoothie met spinazie en avocado of de groene krachtpatser’ 

Om je magnesium nog meer aan te vullen zijn er heel veel supplementen beschikbaar. Gebruik jij zo’n supplement om je magnesium aan te vullen? Dan zijn wij benieuwd naar jouw persoonlijke ervaringen. We nodigen we je uit om deze te delen, hieronder of bij ons facebookbericht. 

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *