Appels

De appel is een boom uit een geslacht Malus, waaraan de vooral op het noordelijk halfrond algemeen bekende appels groeien. De appel groeit in de gematigde streken. De vlezige vrucht bestaat uit drie lagen, maar soms vormen twee of drie lagen één geheel en zijn ze afzonderlijk niet meer te herkennen. Zo zijn bij de appel het exocarp en mesocarp niet meer van elkaar te onderscheiden en vormen gezamenlijk met de opgezwollen bloembodem het vruchtvlees. Het klokhuis is het endocarp met daarin de zaadjes (pitjes) en in het midden de vaatbundel naar het steeltje.

De appel (Malus pumila) is de meest bekende soort en wordt vaak rauw genuttigd. Toepassingen in de keuken en bij bakrecepten komen ook veel voor, bijvoorbeeld in appeltaart of als garnering op pannenkoeken. Verschillende producten worden gemaakt van (onder andere) appels, zoals appelsap, appelcider, appelmoes en appelstroop. De appel is er in vele verschillende smaken en/of aroma’s.

 

green smoothie appel spinazie

Appels bij Nederlanders:  de populairste vrucht

Van alle soorten fruit is de appel op het moment het meest in trek bij Nederlanders. Appels moeten er echter wel helemaal gaaf uitzien, anders laten we ze net zo lief liggen. Dit blijkt uit een onderzoek van 2008, afgenomen door TNS Nipo onder 602 Nederlanders. Bijna 70 procent vindt appels het lekkerste stuk fruit. Bijna een derde van de Nederlanders eet twee tot vier keer per week een appel. Volwassene eten het liefst een frisse appel, jongeren gaan voor zoet.

Andere populaire fruitsoorten zijn de banaan en de mandarijn. Kiwi’s zijn het minst populair, maar onder jongeren is deze vrucht juist wel geliefd. Ouderen eten, naast zachte appels, het liefst mandarijnen en sinaasappels.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen het belangrijk vinden dat een appel geen rare of beurse plekken heeft. Het gros kiest dan ook voor hardere appels. De vorm van de appel doet er totaal niet toe, vindt Nederland.

344382-svetik-appels

 

Voedingsstoffen

Per 100 gram — appel met schil

water 85,56 gram vezel 2,4 gram energie 218 kJ
proteïnes 0,26 gram lipiden 0,17 gram suikers 10,39 gram
calcium 6 mg ijzer 0,12 mg magnesium 5 mg fosfor 11 mg
kalium 107 mg koper 0,027 mg natrium 1 mg zink 0,04 mg
vitamine C 4,6 mg vitamine B1 0,017 mg vitamine B2 0,026 mg vitamine B3  0,091 mg
vitamine B5 0,061 mg vitamine B6 0,041 mg vitamine B9 0 µg vitamine B12 0 µg
vitamine A 54 µg retinol 0 µg vitamine E 0,18 µg vitamine K 2,2 µg
verzadigde* 0,028 gram mono-onverz.* 0,007 gram poly-onverz.* 0,051 gram cholesterol 0 mg

*) zijn vetzuren

Bron: wikipedia/Nevo/TPS-Nipo

 

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *