Aardbeien

De botanische naam Fragaria komt van het Latijnse woord ‘fraga’ dat aardbeitje betekent. In de symboliek staat de aardbei voor kortstondig genot. Op veel oude schilderijen is daarom de aardbeien afgebeeld om kortstondig genot te symboliseren. In Nederland komen zowel de cultuur- als de bosaardbei voor. Een andere benaming voor de aardbei is ‘zomerkoninkje’.

De meeste aardbeienrassen zijn zelffertiel, waardoor geen kruisbestuiving nodig is. Een goede bestuiving door wind en/of insecten is echter noodzakelijk voor het verkrijgen van goedgevormde, volledig uitgegroeide vruchten. Bij de doordragende rassen heeft gedurende de gehele zomer bloemaanleg, bloei en vruchtzetting plaats. Bij sommige rassen kan de bloemaanleg in een erg warme zomer meer of minder stagneren. Bij deze rijkbloeiende rassen worden van iedere bloeiwijze meestal slechts de eerste drie tot vijf vruchten geoogst. Daarna wordt de bloemstengel met hieraan nog onrijpe vruchten verwijderd om de vruchtgrootte op peil te houden. Voor een goede vruchtzetting is een goede bestuiving van belang. Niet alleen wind, maar ook bijen en hommels zijn belangrijk voor een goede bestuiving.

Het meest geteelde ras in Nederland en België is ‘Elsanta’. Enkele rassen zijn ‘Korona’, ‘Vima Zanta’, ‘Lambada’ en ‘Elianny’. Het allervroegste ras is ‘Karina’, maar geeft weinig vruchten. Doordragende rassen zijn onder andere ‘AVA’, ‘Rapella’, ‘Evita’, ‘Everest’, ‘Vima Rina’, ‘Selva’, ‘Koning Kim’, ‘Everglade’ en ‘Ostara’.

Aardbei Elsanta

Aardbei Elsanta

Elsanta: één van de meest geteelde aardbeien

Elsanta is een stevig aardbeiras met een goede houdbaarheid. Door de hoge productie, de stevigheid en de lange houdbaarheid van de vrucht is Elsanta uitermate geschikt voor zowel de teler als bij u thuis. De grote vrucht heeft een goede smaak met een sterk aardbeiaroma. Elsanta wordt in grote delen van Europa op grote schaal geteelt.

Vruchtkwaliteit
Elsanta heeft een goede smaak en een sterk aardbei-aroma. De vruchten zijn stevig en conisch van vorm en hebben een glanzende, rode kleur. Inwendig is de vrucht rood maar de kern blijft wit. Het kroontje zit stevig op de vrucht. Elsanta heeft een sterke vruchthuid waardoor ze niet gevoelig is voor drukplekken en is daarom zeer geschikt voor verse consumptie. Zo zijn ze lekker bij yochurt, maar ook bij shakes.

Zie voor meer info: Wikipedia

Voedingswaarde

De voedingswaarde van 100 gram verse aardbeien zijn:

aardbeien-milkshake

Een lekkere aardbeien milkshake

 Energetische waarde  123 kJ
 Calcium  15 mg
 Eiwit  0,7 gram
 Fosfor  29 mg
 IJzer  0,5 mg
 Kalium  183 mg
 Koohydraten  5,1 gram
 Vitamine B1  0,02 mg
 Vitamine B2  0,03 mg
 Vitamine C  60 mg
 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *