Grof zeezout met gedroogde paddenstoelen

Paddenstoelen

Er zijn duizenden soorten eetbare paddenstoelen die op grote schaal wereldwijd geoogst worden, en letterlijk honderdduizend andere eetbare soorten. Sommige soorten zijn zeer kostbaar omdat ze niet gecultiveerd kunnen worden, maar in hun natuurlijke omgeving gevonden moeten worden. Naast de eetbaarheid van de paddenstoel is de smakelijkheid een belangrijke eigenschap.

 

shiitake paddenstoelenOpgelet
Een waarschuwing  is hier op zijn plaats: eet nooit paddenstoelen waaraan u twijfelt  en kook ze altijd goed, want sommige eetbare soorten zijn ongekookt nog steeds giftig. Hoewel veelal wel gewaarschuwd wordt voor het verzamelen van sommige “licht”-giftige paddenstoelen zoals de vliegenzwam (die overigens goed herkenbaar is, en goed te ontgiften is), wordt vaak te weinig gewaarschuwd voor het verzamelen van veel gegeten paddenstoelen.

Sommige veel gegeten paddenstoelen kunnen namelijk gemakkelijk verward worden met zeer giftige soorten, zoals de groene knolamaniet die niet altijd zo groen is en dan lijkt op een eetbare champignon. Kortom ga je toch op pad neem dan een expert mee die zeer goed thuis is de Nederlandse biologie. U kunt natuurlijk ook in de winkel de (gedroogde) paddenstoelen kopen.

 

De meest gegeten soorten

  • De champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld (38%) en kan gemakkelijk gekweekt worden. Dit type paddenstoel heet eigenlijk voluit champignon de Paris.
  • De oesterzwam is na de champignon wereldwijd de tweede meest gegeten eetbare paddenstoel (25%). China is de grootste producent. Verschillende soorten kunnen op koolstofhoudend materiaal groeien zoals op stro of zelfs op oude kranten. In het wild groeien ze het meest op hout.
  • De tropische beurszwam of rijst-stro-paddenstoel is goed voor 16%, maar is in Nederland minder bekend.
  • De in Nederland en België als shiitake bekendstaande paddenstoel (Lentinus edodes) wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken, en is goed voor nog eens 10% van de wereldwijde consumptie van gecultiveerde paddenstoelen.

 Bron: wikipedia

 Paddenstoelen zoutGrof zeezout met gedroogde paddenstoelen

De champignon blijft een lekker ingrediënt om mee te werken en bijgaand recept is een heerlijke smaakmaker in soep, sauzen, pasta’s, vlees en vis.

Ingrediënten:

  • 75 gram gedroogde paddenstoelen
  • 125 gram grof zeezout (zonder toevoegingen)

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten in de FreshMix en pulse tot alles heel fijn gemalen is.
  • Bewaar in een goed afgesloten pot op een donkere en koele plaats. En als je het in salades gebruikt liefst minimaal 2 weken zie ook het stukje van gezondheidsnet.

 

Voedingsstoffen:
Voedingswaarde/per 100 gram

Gedroogde paddenstoelen met zeezout energie vet verz. vet eiwit koolhydraten vezels
7,0 Kcal 0,2 gr 0,0 gr 1,1 gr 0,2 gr 0,6 gr
 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *