Het postieve effect van walnoten!

Botanisch gezien is de walnoot helemaal geen noot, maar een steenvrucht. De walnoot, zoals we deze normaal eten, wordt beschermd door een tweeledige schaal. En tijdens de groei van de walnoot, aan de boom, wordt dit geheel nog eens beschermd door een taaie, groene schil die pas openbarst als de walnoot rijp is.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de voedingswaarde en het effect van walnoten, en steeds weer komen dezelfde feiten boven drijven: Walnoten zijn een serieus onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet. Door deze lekkere noot, wordt de kans op hart- en vaatziekten fors lager doordat de bloedvaten flexibeler worden, dankzij de walnoot. Ook de verlaging van het cholesterol is een belangrijk effect. Er is zelfs een recent onderzoek in Amerika uitgevoerd, waaruit onomstotelijk bleek dat walnoten helpen in de strijd tegen dementie. Walnoten bevatten ook heel veel antioxidanten die helpen tegen vrije radicalen. En door de Omega-3 vetzuren (gezonde vetten) worden angst en depressies bestreden.

Walnoten bevatten ook, naast de eerder genoemde voedingsstoffen, ook fosfor, zink, magnesium, kalium, ijzer, vitamine B1, foliumzuur en gamma tocoferol. Deze laatste is een soort vitamine E.

Vis en walnoten zijn beide bekende voedingsmiddelen voor het gezond houden van je hart, omdat ze omega-3-vetzuren bevatten. Niet iedereen eet echter vis of noten, zoals vegetariërs of mensen met een allergie. De onderzoekers van de Amerikaanse Loma Linda Universiteit waren benieuwd of noten en vette vis een vergelijkbaar effect hebben op de hartgezondheid. Daarom deden ze recent een onderzoek naar het effect van beide omega-3-bronnen.

In deze studie volgden 25 personen achtereenvolgens drie diëten. De proefpersonen kregen in willekeurige volgorde een dieet zonder vis en  noten, een dieet met zalm (113 g twee keer per week) of een dieet met walnoten (42,5 g per dag) voorgeschoteld. De hoeveelheden vis of noten  werden afgestemd op de Amerikaanse voedingsaanbevelingen voor hartgezondheid. Elk dieet duurde vier weken en tussen de dieetperiodes zat een rustperiode van één week.

De resultaten van het onderzoek lieten een gunstig effect zien van zowel zalm als walnoten op risicofactoren voor hartziekten. Zalm en walnoten bleken echter op verschillende wijze je hart te beschermen. Er zijn namelijk verschillende risicofactoren voor hartziekten.

Het eten van walnoten liet een gunstig effect zien op cholesterolwaarden in vergelijking met het dieet zonder vis en noten of het dieet met zalm. Het zalmdieet was juist effectief in het verlagen van het triglyceridengehalte in het bloed, wat ook een erkende risicofactor is voor hartziekten. Het verschil in effect kan verklaard worden doordat zalm en walnoten een ander soort omega-3 bevatten.

Walnoten

Wist u dat?

Noten zijn cholesterolvrij en zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, met inbegrip van eiwitten en vezels. Bovendien zijn noten een rijke bron van vitamines, waaronder foliumzuur, niacine en de vitamines E en B6. Ook zijn noten rijk aan mineralen, zoals magnesium, zink, selenium, fosfor en kalium.
Gemiddeld 85% van het vet in noten is onverzadigd.

In noten zit relatief veel vet, maar vooral onverzadigde vetten. U moet nooit alleen kijken naar het vetgehalte, maar vooral ook naar het soort vetten die u opneemt. Verzadigde vetten doen het cholesterol-gehalte vaak aanzienlijk stijgen. Dat betekent een verhoogd risico op een hartaanval of herseninfarct.  Onverzadigde vetten daarentegen, zoals meervoudig onverzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren kunnen zelfs het slechte cholesterolgehalte (LDL-Low Density Lipoprotein) verlagen.

Walnoten als tussendoortje

Zin in iets lekkers of even een gezonde trek? Neem dan een handje walnoten, met een klein stukje rauwe cacao en enkele incabassen.

Walnoot humus met bieten
Voor een overheerlijk, gezond en snel te bereiden recept, klik op walnoot humus met bieten.

 

Gezondheid

Uit onderzoek van het Hospital Clinico in Barcelona blijkt dat walnoten een positieve rol vervullen binnen de voeding. Walnoten leveren een bijdrage aan het flexibel en elastisch houden van de aderen. Zij verbeteren de conditie van endotheelcellen op de binnenwand van bloedvaten. Wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania vonden bij onderzoek dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als amandelen, pinda’s, pistachenoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, macadamia’s en pecannoten. Verder blijkt uit dierproeven dat walnoten bij muizen remmend werken bij borst- en darmkanker.

Bron: o.a. Wikimedia Commons

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *