7 redenen waarom citroen zo gezond is!

De beste manier om de dag te beginnen is een glas lauw water met citroen. Iedere ochtend een glas citroenwater is een kleine gewoonte-verandering met een grote impact op je gezondheid! 7 redenen waarom jij ook lauw water met citroen moet drinken.

 

Citroen (vrucht)

De citroen is een gele citrusvrucht met een zure smaak, die veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur dat ook in veel andere citrusvruchten voorkomt.

De citroen bevat veel vitamine C en wordt in kleine hoeveelheden in veel gerechten gebruikt als smaakmaker, maar ook in gebak. Daarvoor is ook geraspte citroenschil goed bruikbaar. De schil van de citroen glanst omdat deze net na het oogsten wordt voorzien van een klein laagje was.

Uit de schil van de citroen wordt door persing of stoomdestillatie een etherische olie bereid die veel gebruikt wordt in parfum, waaronder eau de cologne, cosmetica, limonades en snoepgoed.

1. Het verbetert je immuunsysteem
Citroenen bezitten van nature een hoog percentage vitamine C en Kalium. Vitamine C helpt, zoals algemeen bekend, bij het bestrijden van verkoudheid en zorgt voor een betere weerstand. Kalium stimuleert het brein en zenuwstelsel, spieren hebben het nodig en het helpt bovendien met het onder controle houden van je bloeddruk.

2. Lauw water met citroen helpt bij afvallen
Citroenen bevatten het stofje pectine, dat is een stofje dat ervoor zorgt dat je minder snel trek hebt. Pectine wordt in het lichaam omgezet in een kleverige gel, hierdoor worden suikers minder snel opgenomen waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Daarnaast helpt pectine bij het gezond houden van je cholesterolgehalte.

3. Het werkt urine-afdrijvend
Citroensap in de ochtend helpt bij de afvoer van gifstoffen in het lichaam. Dit komt omdat citroensap zorgt voor het versnellen van het urineerproces. Daardoor zijn gifstoffen eerder uit je lichaam en blijven je urinewegen schoon.

4. Het helpt bij een gezonde huid
De vitamine C en anti-oxidanten helpen bij het verminderen van rimpels en oneffenheden in de huid. Gifstoffen kunnen beter worden afgevoerd wat zorgt voor een schonere huid. Daarnaast helpt citroensap bij veel mensen om acnè(littekens) te verminderen.

5. Bevordert de calciumopname
Citroensap zorgt ervoor dat calcium beter kan worden opgenomen in het lichaam. Uit recent onderzoek blijkt dat calcium vetcellen helpt af te breken en het hongergevoel verminderd door de aanmaak van het stofje leptine.

6. Voorkomt reuma en jicht
Citroensap verdunt urinezuur waardoor de kans op reuma of jicht afneemt. Bij een teveel aan urinezuur kunnne ontstekingen in de gewrichten ontstaan.

7. Het geeft een frisse start van de dag
Het drinken van lauwwarm water met citroen zorgt voor een fris gevoel in de morgen. Het helpt bij het doden van bacteriën in de mond, waardoor de geur uit je mond een stuk aangenamer wordt. Daarnaast merk ik dat ik door deze gezonde start de hele dag gezond blijf eten.citroen

Citroen: nog een aantal tips

Citroensap uit een flesje heeft niet dezelfde werking als vers geperste citroenen en ik raad je dan ook af voor deze gemakkelijke oplossing te kiezen. Het is echt niet veel moeite om een citroen te persen met een speciale pers of zelfs met de hand. Waarom zou je dan extra conserveringsmiddelen aan je lichaam willen toevoegen?
Mocht je bang zijn dat het zuur van de citroen je tanden aantast, drink het dan met een rietje. Op deze manier zal het zuur nauwelijks langs je tanden komen. Het is ook niet verstandig om je tanden gelijk na het drinken te poetsen, wacht minstens een half uur.
Je kunt eens proberen een snufje cayennepeper aan het lauwwarm water met citroen toe te voegen. Veel mensen vinden dit lekker en het heeft ook nog eens extra gezondheidsvoordelen. Zo kan cayenneper de bloeddruk verlagen, helpt het bij de aanmaak van HCL, en vermindert het darmproblemen.

Doe geen kokend water direct bij het vers geperste citroensap. Dit kan stoffen en enzymen uit de citroen afbreken. In plaats daarvan kun je de waterkoker stoppen voordat het water kookt, of je mengt kokend water met koud water en voegt daarna pas het citroensap toe.

Tot slot is het belangrijk dat je het drankje op een lege maag drinkt, en het liefst binnen 30 minuten na het ontwaken. Wacht daarna ongeveer 10 minuten voordat je verder gaat met je ontbijt, want uiteraard zul je niet alleen je vochtbalans weer moeten bijvullen maar ook je eiwitten, koolhydraten en vetten.

Je moet misschien even door de zure appel (citroen) heen bijten, maar het went vanzelf. Het zorgt er zelfs voor dat je in het algemeen minder naar zoetigheid zal verlangen!
Voedingswaarde

De voedingswaarde van 100 gram verse citroen zonder schil is:

Energetische waarde 121 kJ (29 Kcal)
Koolhydraten 9 gram
Eiwit 1,1 gram
Vet 0,3 gram
Vitamine C 53 mg

Bron: o.a. Wikipedia

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *