cacao

Hoe gezond is cacao?

Cacao komt uit de cacaoboon die verbouwd wordt in veel landen rond de evenaar, o.a. in Congo, Ghana, Ivoorkust, Honduras en Indonesië. Er zijn vele verschillende soorten bonen, elk met een eigen smaak. Na de oogst ondergaan de bonen een natuurlijk gistingsproces, fermentatie. Hierdoor ontwikkelen de bonen belangrijke smaak- en kleurcomponenten.
Na de fermentatie worden de bonen gedroogd en kan de boon verder verwerkt worden. De bonen worden vervolgens geroosterd (gebrand). Hierdoor ontwikkelt de smaak zich nog verder. Na het roosteren worden de bonen gemalen, hierbij ontstaat er een vloeibare donkerbruine stof, de cacaomassa. Deze cacaomassa kan ‘uitgeperst’ worden waarbij cacaoboter en cacaopoeder ontstaan.

1024px-Cacao v2

Cacaoboon

De cacaoboon is dé smaakbepalende stof voor chocolade. De boon is het zaad in de vrucht van de cacaoboom. Hernán Cortés bracht de eerste cacaobonen mee naar Spanje vanuit Mexico. Het recept voor cacaodrank werd daar meer dan 100 jaar geheimgehouden. De cacaobonen werden eerst geroosterd, tot een dikke massa vermalen en aangelengd met water. Voor de smaak werd honing en suiker toegevoegd.

In 1825 ontdekte de Nederlander Coenraad Johannes van Houten de basis voor de bereiding van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Hij ontdekte hoe cacaoboter uit de bonen geperst kon worden. Ook ontdekte Van Houten het alkaliseren: een methode om de aanwezige zuren in de cacao te neutraliseren. Dit kwam de smaak ten goede.

Waarom is rauwe cacao gezond?

Het belangrijkste verschil met normale chocola is dat rauwe cacao niet verhit is boven temperaturen van 38 tot 40 graden. Hierdoor blijven alle vitaminen, mineralen en enzymen optimaal aanwezig in het product. Daarnaast bevat rauwe cacao geen melk en suiker.

 

Achtergrond informatie cacao

Alle chocolade wordt gemaakt van cacao bonen. Wanneer de bonen worden vermalen onstaat er rauw cacaopoeder. Al duizenden jaren geleden wisten de Mayas en Azteken dat cacao heel veel belangrijke eigenschappen bezit en erg gezond is. Daarnaast gebruikten ze de cacao bonen als geldmiddel in plaats van goud. De Azteken gebruikten daarbij goud voor esthetische doeleinden em niet als geld.

Rauwe cacao heeft een positieve werking op je bloeddruk, cholesterol en hart- en bloedvaten. Daarbij zit rauwe cacao boordevol met antioxidanten. Verder verbeterd rauwe cacao je humeur. Het regelt namelijk de endorfine productie in je lichaam, dat is waar je een goed gevoel van krijgt. Daarnaast bevat het ook nog serotonine, het geluk hormoon dat werkt als een antidepressivum.

Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die ons lichaam en ons brein stimuleren. Je zou ’s ochtends prima een handje cacao nibs kunnen nemen i.p.v. je vertrouwde kopje koffie. Beide hebben een stimulerend effect op je.

cacao-nibsHoe eet ik de cacao nibs?

Cacao nibs kun je prima verwerken in je ontbijt of desert. Als garnering zijn ze bijvoorbeeld heerlijk in je fruitontbijt of in je groene smoothie. Strooi een theelepel cacao nibs over je groene smoothie en geniet!

Verwerkt in met name ontbijtgerechten zijn mijn favoriet. Als je ze zo eet – uit het handje – is het wel wat bitter. Als vervanger van een zak M&M’s op de bank met je beentjes omhoog is wat mij betreft toch niet zo’n goed idee… Maar door smoothies, je yoghurt of op een pannenkoek is het waanzinnig lekker!

Bron: o.a. wikipedia

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *