mentha, gezond en lekker

Mentha: munt, een frisse sensatie

Munt

Munt (Mentha) is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie. Ze hebben sterk geurende stoffen (menthol) die gebruikt worden in diverse producten als smaak- en geurstof, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta. De muntolie wordt met name gewonnen uit pepermunt en aarmunt. In de supermarkt of bij de groenteboer wordt meestal aarmunt verkocht.

pepermunt (mentha × piperita)Pepermunt (Mentha × piperita)

Pepermunt (Mentha ×piperita) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is de plant die geleid heeft tot het maken van pepermuntjes.

Pepermunt is ontstaan uit een kruising van watermunt (Mentha aquatica) met aarmunt (Mentha spicata). De plant is in de zeventiende eeuw in Engeland gevonden in een veld met muntplanten. Het zaad van de plant bevat weinig kiemkracht [1]. Voor vermeerdering worden daarom vaak stukjes van de wortelstokken gebruikt.
De plant wordt verbouwd in Engeland, Frankrijk, China, Japan en in Noord- en Zuid-Amerika. De plant is ongeveer 0,5-1 m hoog en heeft een zachtgroene kleur. Als het tijd is voor de oogst worden de planten afgesneden. Daarna blijven de afgesneden stengels nog een tijdje op het land liggen om te drogen. De bladeren van deze plant hebben van zichzelf een kamferachtige smaak, maar na kruidenextractie ontstaat de typische pepermuntsmaak. Uit de bladeren wordt pepermuntolie gewonnen, maar pepermunt wordt ook vers in thee gebruikt.

Aarmunt (Mentha spicata)

De aarmunt (Mentha spicata) of groene munt is een sterk geurende, vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De soort wordt als keukenkruid gebruikt. De plant is vaak verwilderd en komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa. Na de bloei is de plant niet meer bruikbaar als keukenkruid of voor medicinaal gebruik door verlaging van het gehalte aan gewenste inhoudsstoffen.

Aarmunt en gezondheid
Uit Turks onderzoek is gebleken dat de thee van aarmunt mogelijkerwijs gebruikt zou kunnen worden bij de behandeling van een milde vorm van hirsutisme (te veel haargroei) bij vrouwen, doordat het het gehalte aan vrije testosteron in het bloed verlaagt, terwijl het totale gehalte aan testosteron en dehydroepiandrosteron (DHEA) niet beïnvloed wordt. Ook kan de thee gebruikt worden tegen maagpijn.

Het ontstaan van munt

1024px-aarmunt_mentha,_MaramuresMunt is ontstaan uit jaloezie van een godheid. Pluto was de heerser van de onderwereld. De Griekse godin Persephone, de vrouw van de god Pluto had een vriendin. Deze vriendin heette Mintha. Ze waren goede vriendinnen maar Pluto wenste niet dat de twee zoveel samen met elkaar deden. Hij werd zeer boos op deze situatie en veranderde Mintha in een plant.

Munt (mentha) in de oudheid
Munt (mentha) was bij de oude Egyptenaren bekend. In de Middeleeuwen stond de muntplant in elke kruidentuin. Munt werd gezien als een geneeskruid. Alleen de geur die ervan afkomt heeft al een antibacteriële werking. Munt stilt krampen in het darmstelsel. Van munt wordt menthol gemaakt, wat niet alleen een frisse smaakstof is maar in vrioegere tijden werd gebruikt als genezende stof.
Menthol werd gebruikt in een migrainestift of mentholstift waarmee je menthol op je hoofd kon aanbrengen. Hierdoor verdwijnen sommige vormwen van hoofdpijn. Menthol werd ook gebruikt in combinatie met olie, ook pepermuntolie genaamd. Pepermuntolie werd gebruikt om jeukende huidziekten mee te genezen. Verkoudheid en griep werden genezen met menthol. De antibacteriële werking deed slijmvliesontstekingen verdwijnen. Menthol was vroeger ook een middel om slangen te verdrijven.

Munt tegen misselijkheid en hoofdpijn
Misselijkheid gaat over zodra je mint ruikt. Hetzelfde geldt voor sommige hoofdpijnvormen. Als je mint over je voorhoofd en neus wrijft zul je kunnen merken dat de hoofdpijn verdwijnt. Wat de misselijkheid betreft zijn er veel reizigers die altijd een klein flesje mintolie op zak hebben. Ze ruiken eraan zodra er misselijkheid optreedt. Menthol geeft de maag rust. Dat geldt uiteraard ook voor het drinken van pepermuntthee of een op mentol gebaseerd snoepje.

Munt, goed voor de spijsvertering
Munt (mentha) heeft meer invloeden op de spijsvertering dan alleen het rustig maken van de ingewanden. Het bevordert de spijsvertering. Het bevordert ook de werking van de speekselklier. Op deze manier worden enzymen geactiveerd die de spijsvertering bevorderen. Op deze manier worden de verschijnselen van indigestie verzacht. Bovendien zorgt de antibacteriële werking ervoor dat de mond schoner wordt. Uiteraard zitten muntblaadjes in veel recepten voor natuurlijke mondwaters.

Gesuikerde muntblaadjes

Vroeger werd er van vers muntblad een snoepje gemaakt door muntblaadjes te versuikeren. Men ging als volgt te werk. Eerst plukte men een stapel muntblaadjes en legde deze los in een schaal. Vervolgens brak men een ei en scheidde het eiwit van het eigeel. Het eigeel werd verder niet gebruikt. Het eiwit werd in een schaaltje gedaan waardoor men de muntblaadjes haalde. In een ander schaaltje stond poedersuiker. De in eiwit gedoopte blaadjes haalde men door het schaaltje poedersuiker. Op een bord liet men de blaadjes los van elkaar drogen.

Drinktips munt
Munt is lekker in vers drinkwater. Je kunt een kan water maken en er enkele verse muntblaadjes aan toevoegen. Ook de combinatie met citroen en limoen is mogelijk. Munt is de smaakmaker in theemixen. Wanneer je een kruid nodig hebt dat niet bijzonder lekker smaakt zoals perzikkruid of weegbree, kun je er munt aan toevoegen. Verse muntthee is lekker maar je hebt er relatief meer van nodig dan gedroogde munt. Wanneer je munt in de tuin hebt staan is het relatief eenvoudig zelf munt te drogen zodat je ook in de winter muntthee kunt drinken.

Eettips munt
Munt is een lekker fris kruid voor bij een pasta maaltijd of aardappelvariatie. Het is een goed idee om munt niet mee te bakken of koken maar het vers op je bord te snijden en te mengen met je eten als je het op je bord schept. Je kunt dit groene kruid uiteraard ook over je eten heen strooien vlak voordat je gaat eten. Zo blijft een optimale geneeskracht bewaard. Als je munt meekookt zul je merken dat de smaak kan gaan overheersen.
Maak eens een muntsaus door water met munt te koken en dit al kloppende te gieten over een schaaltje bloem. De saus is gelijk klaar! Dit smaakt heel lekker over groenten zoals bloemkool en broccoli. Je kunt ook een uitje met knoflook fruiten en dat ook door het muntwater mengen, dan krijgt de saus nog meer smaak en je gebruikt alleen maar natuurlijke, verse smaakstoffen.
In de Thaise keuken wordt munt door soepen gedaan. Doe eens wat munt en rode peper door de soep om deze een Thais karakter te geven. Indiase raita is yoghurt met munt. Wanneer je gewone yoghurt met munt, walnoten en honing vermengt heb je een heerlijk dessert.

Bron: Mens-en-gezondheid.info.nu & Wikipedia

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *