Rode biet – vers fruit smoothie

Rode bietjes,
vol antioxidanten en speciale voedingsstoffen

Iedereen kent de rode bietjes. De een vindt ze lekker, de ander niet, maar rode bietjes zitten vol antioxidanten en bevatten voedingsstoffen die bekend staan als kankerwerend. Daarnaast kunnen rode bieten ook de kwaliteit van het bloed verbeteren. Rode bietjes verbeteren ook het immuunsysteem, waardoor virussen en bacteriën minder gemakkelijk vat hebben op het lichaam.
De rode biet is een wortelgewas uit de amarantenfamilie in het geslacht biet. De rode biet behoort, net als o.a. de suikerbiet, tot de bietensoort Beta vulgaris. De plant kan tot 80 cm hoog worden.

De rode biet wordt als groente gegeten, dit kan zowel rauw geraspt als gekookt. Rauw geraspt kan er een aardsmaak aanwezig zijn. Rode bieten zijn ook geschikt voor soepen. Vroeger werd de rode biet een beetje als arme mensenkost beschouwd, omdat die op arme grond geteeld kon worden. Vandaag wordt deze meer als specialiteit aangeboden en is een veelvoorkomende groente in natuurrestaurants.

Uit de bietknol wordt ook de kleurstof betanine gewonnen, dat in de voedingsindustrie gebruikt wordt voor het kleuren van gerechten.

 

Een sporters smoothie, ook voor u?

rode biet smoothie - een sporter smoothieDe rode biet is net als spinazie en sla een nitraatrijke groente. Uit verschillende, maar kleine onderzoeken is gebleken dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning.

Veel sporters zweren bij bietensap, omdat deze een hoge concentratie van nitraat bevat. Sommige sporten nemen tijdens de drie dagen voor een wedstrijd, verspreid over de dag een halve liter bietensap. Hierdoor kan men beter presteren. Een bieten smoothie kun je goed zelf maken door rauwe of gekookte bieten te pureren. Let wel de smaak van bietensap kan niet iedereen waarderen, blend daarom wat extra mee.

Zorg met een druk op de knop van de FreshMix voor de minimale dagelijkse fruit inname. Het aanbevolen doel per dag is 2 kopjes fruit, dit recept biedt dit ruimschoots. En voor de kieskeurige eter, hij of zij hoeft hoeft niet te weten dat deze overheerlijke smoothie met bieten en blauwe bessen zijn geserveerd, alleen dan pas na het opdrinken met een grote glimlach.

 Bron: Wikipedia

Ingrediënten:

  • 1 schaaltje verse of bevroren bosbessen
  • 1/2 schaaltje verse of bevroren frambozen
  • 1 opscheplepel gesneden, gekookte bieten
  • 1/3 bakje Griekse room-yoghurt
  • 1/4 glas verse sinaasappelsap
  • 1 theelepel lichte agave nectar

 

Bereidingswijze:

  • Stop onderin de Freshmix eerst het bevroren fruit en vervolgens de overige ingredienten.
  • Blend vervolgens de ingredienten tot een gladde massa.
  • Serveer direct.

Voedingsstoffen:
Voedingswaarde/per 100 gram

Rode biet / vers fruit smoothie energie vet verz. vet eiwit koolhydraten vezels
66,7 Kcal 1,4 gr 0,9 gr 1,4 gr 11,0 gr 1,4 gr
 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *