Retinol oftewel vitamine A

Retinol

Retinol is een vorm van vitamine A. Vitamine A is een vitamine die oplosbaar is in vetten. Het lichaam slaat een groot deel van deze vitamine voornamelijk op in vet. Een klein deel wordt uitgescheiden via de urine of de gal. Vitamine A is van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen. Vitamine A wordt ook retinol genoemd.

In planten komt geen vitamine A voor, maar wel een stof bètacaroteen (ook wel provitamine A genoemd) die het lichaam zelf in vitamine A omzet. Het komt onder andere voor in groenten en vruchten. Bètacaroteen zit in groenten, zoals worteltjes, koolsoorten en fruit, zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen. Andere provitamine A-carotenoïden zijn alfacaroteen en bètacryptoxanthine. Ook deze provitamines zet het lichaam om in vitamine A (zoals o.a. de Universiteit van Wageningen heeft aangetoond in een factor 1 : 12). De UR van  Wageningen heeft zelfs aangetoond dat de bètacaroteen uit worteltjes zelfs het risico verlaagt van hart en vaatziekten.

Vitamine A (retinol) komt voor in rood vlees, vis, melkproducten, boter, margarine, eierdooier en met name lever. Waarbij moet worden aangetekend dat niet alle lever geschikt is voor menselijke consumptie. De lever van de pooldieren hebben zoveel Vitamine A dat deze een vergiftiging veroorzaken. Vergiftig kan alleen ontstaan uit consumptie van dierlijke producten. Groente en fruit kunnen dit nooit realiseren.

De hoeveelheid vitamine A en bètacaroteen wordt weergegeven in retinol-equivalenten. 1 microgram retinol = 1 retinolequivalent = 12 microgram bètacaroteen = 3,33 IE* retinol.

(IE of Internationale Eenheid is een oudere, maar nog veel gebruikte eenheid voor vitamine A.)

Vitamine A uit wortels

Gezondheid

Vitamine A is o.a. nodig voor:

  • De groei en de botontwikkeling.
  • Het functioneren van het netvlies en het hoornvlies van het oog.
  • De huid en slijmvliezen.
  • Het afweersysteem.
  • De voortplanting en de ontwikkeling van een ongeboren baby.

Te weinig vitamine A
Kan onder meer de volgende effecten hebben:

  • nachtblindheid, die onbehandeld kan verergeren tot volledige blindheid;
  • een droge en schilferige huid;
  • slechte toestand van het gebit;
  • verminderde afweer;
  • verminderde vruchtbaarheid.

In grote delen van de wereld, met name in ontwikkelingslanden, komt een te kort aan vitamine A veel voor en veroorzaakt dit op grote schaal blindheid en sterfte.

Te veel van vitamine A
Dit kan leiden tot verschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Ook is het in hoge doses teratogeen: er kunnen schadelijke veranderingen aan het ongeboren kind optreden. Let dan ook op hoeveel ADH u mag hebben. Zo mag een kind maar 400 μg/dag hebben en voor een jong volwassene (vanaf 10 jaar) is het dubbele voldoende (zie ook de bron).

bron: wikipedia en Division of Human Nutrion (UR)

 

 

 

 

 

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *