Vijgen: bij keelpijn en hartklachten!

Vijgen komen steeds regelmatiger voor in ons straatbeeld via de Turkse winkels met zuidvruchten, maar ook via de notenboeren. Vijgen zijn erg lekker en een fijn tussendoortje, dus vandaar dat ik ook graag uitleg waarom vijgen gezond zijn, wat de voedingswaarde en calorieën zijn, welke recepten je kunt maken en hoe je ze kunt bewaren.

Vijgen (Ficus carica [1]) zijn heerlijke vruchten afkomstig van de vijgenboom. Je kunt zowel verse vijgen te koop vinden als ook gedroogde vijgen. Gekonfijte vijgen zijn ook verkrijgbaar, maar deze worden dusdanig ondergedompeld met suiker dat ik deze qua gezondheid niet graag aanraad.

We zullen in dit artikel daarom kijken naar de gezonde waarde van verse en gedroogde vijgen.

Vijgen vers

 

1. Waarom zijn vijgen gezond?

Wanneer je iets eet wil je zo liefst mogelijk dat het zowel lekker als gezond is. Vijgen vervullen deze rol met verve. Ontdek waarom!

  • De vijg is erg divers! Eet 100 gram verse vijgen en je krijgt maar 74 calorieën (kcal) binnen , ideaal voor mensen die op hun gewicht willen letten en bezig zijn met afvallen. Daarnaast kun je ook gedroogde vijgen eten waardoor je een energiebom binnenkrijgt van 246 kilocalorieën. ideaal voor sporten en andere fysieke activiteiten.
  • Naast de energiefactor dragen ze ook bij door middel van hun vezels, mineralen en vitaminen.
  • Vijgen bevatten bèta-caroteen, een rijke bron van vitamine-A. Hierdoor draagt het eten van vijgen bij aan een goede huid en een beter werkend gezichtsvermogen.
  • Een hoge concentratie vitamine B is te vinden in zowel gedroogde als verse vijgen. Gezond in meer dan één letter uit het alfabet dus! Vitamine B helpt bij de stofwisseling en het opnemen van koolhydraten, eiwitten en vetten in het lichaam.
  • Door de veelvuldigheid aan mineralen, maakt de vijg het lichaam op allerlei fronten gezonder. Een kleine greep uit de mineralen die de vijg bevat: calcium, koper, kalium, ijzer en selenium. Belangrijke bronnen die de bloeddruk en de hartslag positief beïnvloeden, rode bloedcellen aanmaken en botten versterken.

2. Wanneer moet ik vijgen eten?

Zoals gezegd is het verschil tussen een verse en een gedroogde vijg groot qua calorieën en dus moet je soms even nadenken over de timing. Als gezond tussendoortje is het wellicht beter om voor de calorie-arme verse vijgte kiezen, terwijl het voorafgaand aan actieve bezigheden zoals seks en sport slimmer is om voor de gedroogde vijgen te kiezen.

3. Veelgestelde vragen over vijgenfresh figs

Tenslotte nog een aantal praktische antwoorden op vragen die regelmatig gesteld worden met betrekking tot de vijg.

Waar kan ik de vijg online kopen?
De vijg zijn tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar, maar voor leuke aanbiedingen kun je terecht bij de Turkse winkel met zuidvruchten of op de markt.

Hoe kan ik de vijg bewaren?
De vijg moet je buiten de koelkast bewaren en snel opeten na aankoop. Je dient gedroogde vijgen ook te bewaren in een luchtdicht bakje / zakje, aangezien mijn ervaring is dat ze anders verder uitdrogen en taai worden.

Bronnen:

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=582
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=583
http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/beta-caroteen/
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/bvitamins.html
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/minerals.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vijg_(fruit)

 

 

 
Deel dit: