lijnzaad, gezond en reinigend

Lijnzaad: goed voor je darmen!

Lijnzaad is een zaadje wat mensen o.a. helpt om gewicht te verliezen. Misschien zegt de naam lijnzaad al voldoende ‘zaadje voor de lijn’. Dit zaadje is een gezond maar ook een natuurlijk product dat helpt bij zowel afvallen als een moeilijke stoelgang.

Waar komt lijnzaad vandaan?

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Deze zaadjes helpen het lichaam bij onder andere afvallen als een moeilijke stoelgang.
Lijnzaad bestaat ook in een olievorm dat ‘lijnzaadolie’ heet. Lijnzaadolie is makkelijk gezegd de olie afkomstig uit de zaden van olievlas. De zaden in de vlasplant worden gebruikt als grondstof voor lijnzaadolie. Deze olie ontstaat doordat de zaden van vlasplant met behulp van een oliemolen wordt geperst.

Voedingsstoffen in lijnzaad
Lijnzaad bevat vele natuurlijke voedingsstoffen. Lijnzaad bevat een rijke bron aan voedingsvezels van maar liefst 25 procent waarvan 12 procent plantenslijm. Plantenslijm houdt het spijsverteringsorgaan in orde.

Naast plantenslijm bevat deze olie nog een uitgebalanceerde bron van meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn:

 • Omega-3
 • Omega-6
 • Omega-9
 • Alpha-linoleenzuur
 • Linoleenzuur
 • Linolzuur
 • Oliezuur
 • Stearinezuur
 • Palmitinezuur
 • Eicoseenzuur
 • Erucazuur

Deze vetzuren helpen bij het natuurlijke proces om het lichaam te stimuleren voor een betere stoelgang en bij het kwijtraken van overgewicht.

Naast deze vetzuren is lijnzaad ook nog een goede bron van calcium, ijzer, niacine, fosfor, vitamine E.

Werking van lijnzaad bij een slechte stoelgang en gewichtsverlies
Lijnzaad heeft een bijzondere werking wanneer je wilt afvallen. Deze zaadjes zorgen ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt, zodat je honger langer wegblijft maar het staat ook bekend als laxeermiddel.

Lijnzaadolie is heel goed in het regelmatig zuiveren van verwijderen van giftige afvalstoffen. Het oliegehalte van lijnzaad beschermt het spijsverteringskanaal waardoor de spijsvertering wordt bevordert. Een regelmatige spijsvertering leidt ook sneller tot gewichtsverlies.

Goede eigenschappen van lijnzaad

Lijnzaad een paar zeer goede eigenschappen. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:

 • Lijnzaad heeft een goede aangename smaak. Wanneer je dit toevoegt aan een gerecht, zul je merken dat het de smaak verbetert.
 • Veel voor weinig. De prijs voor de zaden zijn niet duur. Voor een paar euro kan je er een paar weken mee doen.
 • Lijnzaad is altijd verkrijgbaar. Je hoef geen voorraad op te slaan. In dieetwinkels zijn ze altijd verkrijgbaar.

Gebruik van lijnzaad
Lijnzaad kan je het beste kopen als hele zaden. Ze geven dan het best gewenste effect. De bruine en gouden gekleurden soorten zijn de meest voedzame soorten.

Wanneer je lijnzaad als één geheel koopt zal je het zelf moeten malen. De reden hiervan is dat je lichaam geen heel lijnzaad verteerd. Het malen van lijnzaad kan gewoon met een gewone maler of koffiemolen is voldoende. Let op dat je wel alleen de hoeveelheid maalt die je gaat gebruiken. Als je het bewaart is de kans groot dat het gaat ontbinden.

Lijnzaad kan ook verwerkt worden in gerechten zoals salades, yoghurt, havermout, soepen of groene smoothies, maar een echte aanrader zijn de crackers van lijnzaad uit een droogoven. Bij het gebruik van pure Lijnzaad crackerslijnzaad is het heel belangrijk om voldoende water erbij te drinken en niet de aanbevolen hoeveelheid te overschrijden in verband met constipatie. Constipatie zijn verstoppingen in je darmen.

Lijnzaad of lijnzaadolie ALTIJD onverhit gebruiken. Voor zwangere vrouwen of vrouwen in de menopauze wordt het gebruik hiervan afgeraden.

Bewaren van lijnzaad of lijnzaadolie
Het is belangrijk om de lijnzaad of de olie variant in een luchtdichte verpakking te bewaren op een koele maar ook droge plaats. Dit is belangrijk omdat het product dan zijn belangrijke krachten behoudt. De zaden blijven op deze manier zeker tot een jaar houdbaar en blijft het ook voedzaam en goed van smaak.

Geïnspireerd en wil je ook aan de slag met dit superzaadje? Voor een heerlijke zoete groene smoothie met lijnzaad, klik op recept groene smoothie met aardbijen en kiwi.

Bron: natuurlijke-producten.com

 
Deel dit: