Wordt vrolijk van bananen!

De banaan staat op nummer 4 in de lijst van meest gegeten voedsel ter wereld. Alleen rijst, graan en mais zijn populairder. Bananen zijn makkelijk mee te nemen en lekker als tussendoortje voor, tijdens of na het sporten. Maar hoe gezond is nu het eten van bananen en kan je er ook vrolijk van worden? We leggen het hier graag in het kort voor je uit:

1. Vol voedingsstoffen

Een banaan bevat belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Bananen bevatten onder andere vitamine A, B3, B6, C, en magnesium (onder andere belangrijk voor botopbouw), fosfor (goed voor het uithoudingsvermogen), tryptofaan (vermindert stress) en selenium (een antioxidant). Daarnaast bevatten bananen ook het belangrijke mineraal kalium (beschermt tegen hoge bloeddruk, goed voor de spierstofwisseling en de vochtbalans). Bananen hebben een hoog ijzergehalte, daardoor stimuleren ze de productie van hemoglobine en helpen ze bloedarmoede  voorkomen of herstellen.

1. Stress en banaan

Wanneer je last hebt van stress wordt je stofwisseling te snel, waardoor het kaliumgehalte daalt. Kalium is een belangrijk mineraal, wat je hartslag normaliseert, mede zorgt voor de zuurstofvoorziening aan de hersenen en de waterbalans van het lichaam reguleert. Door het eten van banaan, waarin veel kalium zit, bestrijdt je dus de lichamelijke gevolgen van de stress, alles komt weer in balans.

2. Maak(t) je niet dik

Is een banaan gezond? Vaak wordt gezegd dat bananen echte dikmakers zijn. Helaas wordt dan alleen gekeken naar het aantal calorieën. Inderdaad bevat een banaan 125 kcal. Wat velen echter niet weten dat bananen boordevol zitten met vezels. Je groene bananenlichaam heeft moeite deze vezels te verteren. Gevolg: de stofwisseling gaat omhoog en een snellere vetverbranding wordt gestimuleerd. Daarnaast geven deze vezels je een snel verzadigd gevoel, waardoor je minder trek krijgt in (ongezonde) tussendoortjes. Verder heeft een gele banaan meer suiker dan een jongere. Een groene banaan bevat ongeveer 1% suiker, dit percentage kan wel oplopen tot 20% voor een gele rijpe banaan.

3. ‘Last van je darmen? Eet geen banaan!’

Onrijpe bakbananen kunnen problemen geven met de stoelgang door de ‘niet-verteerbaar zetmeel’. In rijpe bananen zitten veel vezels, die wel goed zijn voor de stoelgang.

4. Banaan voor de snelle trek!

Sommigen grijpen bij een dipje wel eens naar een energiedrankje. Maar een banaan is natuurlijk een veel gezondere optie! Hierin zitten ook suikers, maar wel de natuurlijk variant die snel wordt opgenomen in uw lichaam. Wanneer je een banaan eet krijg je vrijwel meteen  energie, dit komt door de natuurlijke suikers in de banaan. Een banaan bevat drie verschillende natuurlijke suikers: sucrose, fructose en glucose. Anderzijds zitten er suikers in die geleidelijk energie afgeven, zodat je er weer een tijdje tegenaan kunt. Dat is ook een reden waarom bananen ideaal zijn voor de extra suikers tijdens of na het sporten.

5. Van bananen word je vrolijk!

De laatste en misschien wel de leukste; Bananen bevatten ook  een soort proteïne:  tryptofaan, dit wordt in het lichaam omgezet in serotonine. Serotonine zorgt mede voor een ontspannen gevoel en verbetert de stemming. Banaan kan dus een positieve invloed hebben wanneer je last hebt van een depressie, je zult je meer ontspannen en gelukkiger voelen. Een reden te meer om dus regelmatig bananen te eten :-).

Tips:

Voeg een banaan toe aan je favoriete fruitontbijt met haver of voeg dit toe aan je groene smoothie. Deze wordt hierdoor heerlijk romig en zoet. Voor een recept van een groene smoothie met banaan, klik op recept groene smoothie met spinazie, aardbijen en banaan.

Op je gezondheid!

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *