Avocado's, vezelrijk, gezond en lekker!

De avocado is een heerlijke toevoeging op vele gerechten, zoals sauzen, soepen, smoothies en door salades. Toch eten veel mensen ze liever niet, omdat ze teveel calorieën en vet zouden bevatten. Maar hij is juist heel gezond.

Goede vetten
De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte. Aan de andere kant wordt dankzij de vrucht het ‘goede’ cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd.

Vezels
Avocado’s bevatten relatief veel vezels. Een avocado bevat zowel onoplosbare als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zo verminder je ook de kans op darmkanker, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt. De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol gevoel te geven.

Avocado vol vitamines

Een avocado zit boordevol vitamines, zoals vitamine B, K en E. De eerste zorgen voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in het groeien van de botten, zodat op latere leeftijd de botdichtheid gehandhaafd blijft. Vitamine E helpt aandoeningen als retinopathie (ziekte aan het netvlies) te voorkomen.

Beschermt tegen oogziekten
Aangezien avocado’s een belangrijke bron zijn van de stof luteïne (een carotenoïde die als een antioxidant werkt), beschermt het tegen oogziekte.

Opname voedingsstoffen
Ze zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, avocado’s helpen ook voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg een avocado aan je salade en zo krijg je ongemerkt veel meer voedingsstoffen binnen.

Foliumzuur
Ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Een halve avocado geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname foliumzuur, een vitamine die het risico op aangeboren afwijkingen verkleint. Een avocado beschermt dus de ongeboren baby.

Tip: Lees hier hoe je je eigen avocado-boom kweekt in 6 makkelijke stappenAvocadoboom

 

Houdt hart gezond

Een hoge inname van foliumzuur is niet alleen gezond voor een ongeboren baby, maar wordt ook geassocieerd met een lager risico op een hartaanval en hart-en vaatziekten.

Eiwit
Avocado’s bieden alle essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam om een compleet eiwit te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk geabsorbeerd omdat een avocado vezels bevat. Als je minder vlees wilt eten, of kiest voor een vegetarische of veganistische levensstijl, voeg dan avocado’s toe aan jouw menu.

Werkt ontstekingsremmend
De combinatie van voedingsstoffen werkt ontstekingsremmend. Avocado’s helpen om artrose en reuma te voorkomen of verminderen. Avocado wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in gezichtsmaskers en andere schoonheidsproducten.

Tip: Doe een halve avocado in je groene smoothie en deze wordt daardoor heerlijk romig! Probeer bijvoorbeeld eens deze overheerlijke groene smoothie met andijvie, bijenpollen en avocado!

Druiven-komkommer-en-tarwegras-featured

 Bron: Fitday, best health magain

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *