Paprika

De paprika wordt gekweekt in meerdere kleurvariaties. Rood, geel, oranje en groen zijn de bekendste. Maar er bestaat ook: wit, paars, lila, mintkleurig en bruin. De meeste die in Nederland geteeld worden zijn de zgn “California Wonder” type . Daarnaast zijn er witte paprika’s, maar deze zijn langwerpiger van vorm (hebben een dunner wand) en zijn bitterder van smaak. Er zijn ook langwerpige rode, gele en oranje paprika’s, die zeer zoet van smaak zijn. Ze worden zoete puntpaprika’s of “Ramiro” genoemd. Een ander soort paprika is de Lamuyo. Dit zijn zeer grote en grove paprika’s, die vooral in Zuid-Europa worden gekweekt.

Rode paprika, California Wonder California Wonder

California Wonder is een oud ras dat oorspronkelijk uit Californië (Amerika) komt. De grote, blokvormige, dikwandige vruchten rijpen van donkergroen naar felrood. Deze soort heeft de allerbeste smaak van alle blokpaprika’s. Het vruchtvlees is mals, zeer zoet en heel knapperig. California Wonder smaakt heerlijk in salades, als borrelhapje of snack, bij salsa of pickels, in diverse Mexicaanse gerechten en gevuld.

Voedingsstoffen

De paprika is verwant aan de scherpe rode pepers maar zijn niet ‘heet’ in de mond, omdat die in supermarkten worden verkocht nagenoeg capsaïcinevrij zijn. Ze zijn rijk aan vitamine C, en bevatten daarnaast een hoog gehalte aan foliumzuur. Rode, gele en oranje paprika’s bevatten tweemaal zoveel vitamine C als groene.

De voedingswaarde van 100 gram verse paprika is:

 Energetische waarde  100 kJ  Energetische waarde  100 kJ
 Calcium  25 mg  Vitamine A  0,7 mg
 Eiwit  1 gram  Vitamine B1  0,03 mg
 IJzer  0,4 mg  Vitamine B2  0,07 mg
 Koohydraten  5 gram  Vitamine C  100 mg

 info o.a.: wikipedia / nevo

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *