Gezond graan: Quinoa

De van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant dankt zijn naam aan de Inca’s en betekent letterlijk ‘supergraan’. Terecht, want deze graansoort is echt supergezond! De zaden van de plant lijken op graankorrels en werden zo’n 5000 jaar geleden al in het Andesgebergte verbouwd. Ben je de rijst en de aardappelen zat? Dan is deze quinoa een uitstekende vervanger.

Aminozuren

De uitzonderlijke hoge voedingswaarden in deze korrels maken quinoa zo gezond. Quinoa is rijk aan kwalitatief hoogwaardige eiwitten. De aminozuren waar deze eiwitten uit bestaan, kunnen niet door het eigen lichaam worden aangemaakt en moet je dus uit je voeding zien te halen én laten deze kleine zaadjes zich daar nou eens uitstekend voor lenen!

Langdurige energie

De koolhydraten in quinoa worden langzaam afgebroken door je lichaam, waardoor je kampt met minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Ook levert quinoa langdurige energie en aangezien het ervoor zorgt dat je minder lichaamsvet aanmaakt, past het tevens uitstekend in een dieet.

Allergie

Maar daar houden de positieve eigenschappen van quinoa niet op. Het graan is ook nog eens rijk aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Vooral vitamine B, E, ijzer en calcium zijn goed vertegenwoordigd. Mensen met een glutenallergie kunnen ook hun hart ophalen, het graan past namelijk prima binnen hun dieet.

Combineren

Quinoa is een enorm veelzijdig product en is een goede toevoeging in salades met lekker veel groente. De graansoort wordt ook veel als pastavervanger gebruikt, maar ook als ontbijt of tussendoortje is quinoa de uitkomst.

Tip: probeer ook eens deze heerlijke quinoa salade met avocado en zoete aardappelen.

Recept:

Deze salade is een topper op het gebied van kleur, smaak en textuur. Als je restjes zoete aardappel en quinoa hebt, is hij zo klaar, maar zelfs als je die nog moet koken is het weinig werk.

1. Kook rauwe quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af door een zeef en spoel na. Schil intussen de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van 1 cm of kleiner. Kook de quinoa in kokend gezouten water zacht in ca. 15 min en giet goed af.

2. Meng de aardappel, quinoa, paprika en ui. Bestrooi met zout en peper. Klop de olie en azijn en meng de helft door de salade. Voeg naar smaak meer toe. Proef en maak op smaak met bieslook en serveer.

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *